lauantai 5. lokakuuta 2019

Voimaa ja virkeyttä

Olen varmasti lukuisia kertoja maininnut miten valtavasti luonto minulle merkitsee. Saan luonnossa liikkumisesta energiaa arkeen, ja luonnon äänien kuuntelemisella, sekä kauniiden maisemien katselemisella on kokonaisvaltainen vaikutus hyvinvointiini. Tutkimusten mukaan luonto vaikuttaa tällä tavoin valtaosaan meistä ihmisistä.

Viime viikolla erään kuntoutujan kotiutuessa ja hänen vaatteita ym. tavaroita siinä yhdessä pakatessamme, kysyin häneltä mikä on kotiinpaluussa parasta. Vastaus tuli välittömästi ja se kuului: "No tietenkin meri ja rakas kissakaveri!" Hän kertoi asuvansa pienessä talossa meren rannalla, ja hän oli ihan haltioissaan kun sanoin, että sääennuste lupailee aika kovia tuulia. Sain kuulla miten hän päivittäin katselee merta, kissan kanssa kylki kyljessä pihasaunan portailla istuen. Hän sanoi nauttivansa todella paljon meren tuoksusta, sekä aaltojen kohinasta, jota parempaa unilääkettä ei hänen mielestään ole olemassakaan.

Ajattelin heti, että meillä jokaisella tulisi olla mahdollisuus nauttia luonnosta, sen äänistä, tuoksuista ja kauneudesta ihan joka päivä, edes pienen hetken verran. Pohdiskelin myös, että kuinka suuri osa univaikeuksista ja ärtyneisyydestä mahtaakaan johtua raikkaan ulkoilman puutteesta? Tai että, kuinkahan moni voisikaan vähentää nukahtamis- uni- tai mielialalääkkeiden jatkuvaa käyttöä, jos heillä kaikilla olisi mahdollisuus päivittäiseen ulkoiluun?

Tällaisia mietteitä ja pohdintoja tällä kertaa. Ja voitte vain kuvitella, miten äärettömän kiitollisin mielin kävelin ihan omin jaloin Langinkosken rantoja pitkin yhdessä pappakoiran kanssa. Mietin miten onnellinen olenkaan, kun minulla on mahdollisuus päästä mm. näihin upeisiin maisemiin nauttimaan luonnon lumosta ihan niin usein kuin vain haluan.
Värikylläistä ja virkistävää viikonvaihdetta!

-ansku-16 kommenttia:

 1. Todella kaunista, mikä on tuolla kävellä raikkaassa ilmassa ja syksyn tuoksuissa, ruska on nyt niin upea joka paikassa.Itselläni on lähellä koski, mikä on nyt kauneimmillaan värikkäiden puiden kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Väriterapiaa on luonnossa tarjolla nyt yllinkyllin, joten nautitaan siitä :) Kiitos Pike, ja oikein mukavaa viikonvaihdetta sinulle kauniissa koskimaisemissa ♥

   Poista
 2. Kiitos taas näistä kauniista kuvista♥.
  Kyllä luonto on ihana ja nämä Suomen neljä vuodenaikaa ovat vaan niin parasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä viime päivien auringonpaiste on saanut värit loistamaan häikäisevän kirkkaina ja kauniina. Syksyssä rakastan myös kostean metsän tuoksua, sekä kirpeitä, kuuraisia aamuja :)
   Kiitos itsellesi ihanainen Hannele ♥

   Poista
 3. Kauniita, seesteisiä kuvia jälleen, lapsuuteni maisemista. Eväsretkiä tuonne teimme...Minä myös saan voimia ja hyvää hiljaisuutta koiran kanssa metsässä kävellessä, luonto hoitaa! Syksy on jo niin pitkällä, että mökkeilyt ovat miltei loppuneet, yksi kerta enää, kun sopiva ilma koittaa, jolloin laitetaan mökki odottamaan ensi kevättä. Ja sitten jo veneen nostoa...
  Ihanaa ruskantäyttämää viikonloppua sinulle! T. Sirpa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanat retki- ja lapsuudenmaisemat sinulla ♥ Tyttärenpoikani voi sitten aikuisena myös todeta samaa, sillä hän asuu ihan liki Langinkoskea. Olemme hänen kanssaan monet kerrat nauttineet sekä luonnon lumosta että eväistä noilla samoilla rantatöyräillä ja -kallioilla istuskellen :)
   Luonto hoitaa meitä, onhan se lukuisin tutkimuksinkin todettu. Rauhallinen oleilu luonnossa on ihan paras tapa purkaa stressiä.
   Lokakuussa päättyy perinteisesti meidänkin veneilykautemme, joten viimeiset veneilyretket alkavat olla käsillä.
   Kiitos Sirpa ja kauniita, kuulaita syyspäiviä sinne sinulle ♥

   Poista
 4. Postauksesi laittoi minut miettimään, että ihan hirveää jos itse joskus on niin huonossa kunnossa ettei pääsisi ulos,että olisi sänkyyn vangittuna...iik!
  Niin kuin sinullekin, myös minulle ulkona olo, luonnossa olo on elintärkeää.
  Niin kuin kirjoitit, minä myönnän, että kiukustun ja masennun jos joudun olemaan pitkiä aikoja sisätiloissa.
  Siksi rakastankin kesää, kun se kuluu pääasiallisesti ulkosalla.
  Kantapäävaivani takia en tällä hetkellä pääse kävelyretkilleni ja alkaa selvästi sen huomata mielenvireessään.
  Kesällä maalla kun touhuaa koko päivän pihalla, metsässä jne.eipä ole univaikeuksiakaan.Kyllä iltaisin on kuin kalikalla päähän lyötynä untenmailla alta aikayksikön.:)
  Voi kun minut joku kärräisi oikein vanhana pihalle vaikka rullatuolissa.Minut voisi istuttaa huovan kanssa johonkin kauniin maiseman eteen, viihtyisin varmasti siinä tuntikausia.
  Tuo kauniiden kuviesi viimeisen maalauksellinen näkymä olisi oiva esimerkki!<3
  Vielä onneksi omilla jaloilla Ansku,kunhan tämä kantapää heltiää ärtyilemästä.
  Lisää upeita syysruskia sinne sinulle ja ihanaa eläinten viikon jatkoa!<3<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti lukuisat ikäihmiset elävät pelkästään sisätiloissa pääsemättä ulos viikko- kuukausi- tai jopa vuosikausiin. Monet asuvat esim. hissittömässä kerrostalossa, joten ruokapalvelu tuo ruoan ovelle ja kotihoito käy auttelemassa päivittäisissä toimissa ja lääkehoidossa. Joillain on sentään parveke, jossa istuskella ja katsella muutakin kuin vastapäisen talon betoniseinää.
   Sitten on heitä, joilla on se rivi- tai ok-talo, mutta ei ketään ystävää tai omaista, joka pystyisi esim. auttamaan heidät pyörätuolilla omalle pihalleen nauttimaan raikkaasta ulkoilmasta, auringosta, tuulesta, lintujen laulusta...
   Eräällä papalla käy poika noin viikon välein leikkaamassa ruohon ja niinä päivinä pappakin pääsee pihalle. Talvi on todella p i t k ä kun sen kokonaan sisätiloissa oleillen viettää.
   Vastaavanlaisia kohtaloita on todella paljon. Eräskin mummukka sanoi, etteivät ne yksinään vietetyt päivät ole ollenkaan niin pahoja, kun on puhelimet ja skypet ym. Mutta se, ettei hän pysty enää edes lintuja ja oravia ruokkimaan tuntuu tosi kurjalta. Niitä kun oli aina niin mukava katsella ja kuunnella, ja olivathan ne samalla hänelle ruokaseurana. Nyt ei enää oikein ruoka maistukaan.

   Täytyy todella toivoa, että sitä pysyisi sen verran hyvässä fyysisessä kunnossa, ettei koskaan jäisi oman kodin, saati vuoteen vangiksi.

   Nautitaan nyt näistä värikylläisistä, kauniista syyspäivistä ja annetaan luonnon lumovoiman vahvistaa ja virkistää meitä.
   Kiitos kovasti sinulle siskoselleni ja suloista sunnuntaita ♥

   Poista
 5. Kyllä se on juuri niin, että moni turha murhe katoaa meren äärellä tai metsän siimenessä.

  Ihanaa lokakuun jatkoa Ansku. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No todellakin katoaa! Ja aika monen murheen huomaa olevan lähes, tai jopa täysin turha, joten niinpä sen voi jättää sinne luonnon huolehdittavaksi ;)
   Kiitos Tiia ♥ Oikein ihanaa lokakuun jatkoa myös sinulle ♥

   Poista
 6. Kiitos väri-ilottelusta! Nyt siitä on saanut nauttia ja vaikka meillä on välillä tullut lunta ja räntää, niin ulos on pitänyt päästä. Olen samaa mieltä luonnon vaikutuksesta terveyteen ja uneen. Tiedän sen omasta kokemuksestakin.
  Oikein nautinnollisia ja värikkäitä retkiä sinulle syksyysi! Terttu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyytävän kylmä pohjoistuuli on viestittänyt vahvasti talven tulosta, mutta räntää tai lunta ei täällä vielä ole satanut. Aurinko on iloksemme lämmittänyt niin kehoa kuin mieltä. Kohta lähdemme taas koirien kanssa saarikierrokselle nauttimaan kauniista maisemista, sekä todella raikkaasta meri-ilmasta ;)
   Kiitos kovasti itsellesi, ilahdutit jälleen sanoillasi ♥
   Oikein ihania syyspäiviä sinne sinulle myös!

   Poista
 7. Meren kohina onkin ihana ja nukuttava ääni. Vaikka toisaalta, jos se on liian voimakasta niin siihen herää, ainakin tällainen herkkäuninen kuin minä.
  Mukavia syyskävelyitä sinulle sinne kauniisiin maisemiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, tuo on niin totta! Liika on aina liikaa, jopa meren kohinassa :D
   Kiitos samoin sinulle sinne idylliseen ja ihanaan saaristoon ♥

   Poista
 8. Nature is the best medicine. I imagine myself walking inside those beautiful photos,
  just thinking about it bring me joy and tranquility.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nature really is the best medicine.
   Your beautiful words bring me much joy and make me happy :)
   Thanks a lot Marisa ♥ Wish you have a wonderful october!

   Poista