perjantai 27. syyskuuta 2019

Ajatusten aalloilla

Olen viime päivinä viettänyt paljon aikaa ihan vain itsekseni meren rannalla istuskellen, kävellen ja kuvaillen. Olen katsellut aavalle ulapalle ja antanut sen rauhoittaa levotonta, läikkyvää mieltäni. Olen antanut meren näyttää mahtinsa ja asettaa päässäni pyörivät asiat oikeisiin mittasuhteisiin. Olen yöpynyt veneessä ja antanut aaltojen keinuttaa minut keveään, huolettomaan uneen. Olen nauttinut joutenolosta, kiireettömyydestä, utuisista, hitaista aamuista sekä sinisävyisistä illoista. Olen lueskellut ja lepäillyt, kuunnellut aaltojen ääniä ja katsellut kaihoten muuttolintujen loittonevia auroja. Olen katsellut dokumentteja kipeistä, vaikeista aiheista, sekä itkien, että ihaillen ihmisten vahvuutta ja rohkeutta. Olen vetäytynyt omiin oloihini ja keskittynyt olemaan läsnä, tiedostaen tämän elämäni ainutlaatuisuuden ja arvokkuuden.

Tällainen oli minun pienimuotoinen "hiljaisuuden retriitti" jonka ensisijaisena tarkoituksena oli saada ajatusteni suuntaa muutettua. Olen myöntänyt monesti, että olen huono sairastamaan, enkä meinaa millään hyväksyä sitä, miten paljon kivut aika-ajoin rajoittavat tekemisiäni. Tällä sairaslomalla en halunnut antaa alakulolle valtaa. Sen sijaan halusin keskittyä niihin lukuisiin hyviin asioihin joita elämässäni on jo nyt, ja mitä kaikkea saattaa vielä olla tulossa.

Ajatuksilla on valtava voima, joten ei ole ollenkaan samantekevää millaisiin pohdintoihin päivittäin keskitymme. Ympäristön ja ympärillämme olevien ihmisten vaikutukset ajatuksiimme ovat myös merkittävät. Itse olen taitava alakuloisuuden hetkillä myös ihan omassa päässäni kääntämään niin toisten sanomiset, kuin sanomatta jättämisetkin kritisoinniksi itseäni kohtaan. Joskus tuntuu, että omat ajatukset alkavat pyörimään yhtä ja samaa kehää, eikä uusia näkökulmia tahdo enää löytyä. Silloin on katsottava peiliin, sillä sieltä katsoo se ihminen, jonka kanssa on pakko pärjätä koko loppuelämän ajan. Omien mielen solmujen ja ajatusmaailman avaamisesta on aina hyvä aloittaa.


Askeleet tyytyväisyyteen

Jokaisen pitäisi tietää:
Et voi olla kaikkea kaikille ihmisille.
Et voi tehdä kaikkea kerralla.
Et voi tehdä kaikkea yhtä hyvin.
Et voi olla kaikessa muita parempi.

Siis:
Sinun pitää ottaa selvää kuka olet, ja olla sitä.
Sinun pitää päättää mikä on etusijalla, ja tehdä se ensin.
Sinun pitää löytää vahvuutesi, ja käyttää niitä. 
Sinun pitää oppia olemaan kilpailematta muiden kanssa,
koska vain sinä olet oman itsesi ekspertti.

Ja silloin:
Opit hyväksymään oman ainutlaatuisuutesi.
Opit tekemään valintoja ja päätöksiä.
Opit elämään omien rajoitustesi kanssa.
Opit antamaan itsellesi arvoa
ja pystyt olemaan paras mahdollinen "sinä."


Ihminen voi epäonnistua monta kertaa,
mutta hän on epäonnistuja vasta sitten, 
kun hän alkaa syytellä jotakuta muuta.

- John Burroughs (1837-1921) -


22 kommenttia:

 1. Voimahalaus sinulle!
  Vaikka olen oman osuuteeni työelämässä jo tehnyt, silti taistelen itseni kanssa oikeudesta levätä voinnin sitä vaatiessa. Iso kamppailu omassa päässä, että se on jo mulle sallittua.
  Leppeitä syystuulia sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näinhän se on, että piintyneet ajatukset eivät ihan helpolla sieltä pääkopasta lähde :D
   Täytyy yrittää opetella hyväksymään omat rajoitteet ja elämään niiden mukaisesti, ilman että tuntee huonommuutta tai syyllisyyttä.
   Lämmin kiitos ja seesteisiä syyskuun viimeisiä päiviä sinne sinulle ❤

   Poista
 2. Voimia Sinulle! <3
  Myönteisiä ajatuksia toivotellen, halauksin Piipe

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pieni pysähtyminen tuli tarpeeseen ja alan uskoa, että pikkuhiljaa olen kulkemassa kohti hyväksyvämpää ja lempeämpää ajatusmaailmaa nimenomaan itseäni kohtaan :)
   Lämmin kiitos Piipe ❤
   Halit ja hyvät viikonvaihteet sinne sinullekin ❤

   Poista
 3. Hiljaisuuden hetki se oa parasta mitä voi olla se selventää ajatusmaailmaa,hiljaisuudessa pohtien asiatkin tuntuu pohdituilta,hiljaisuudessa sielu lepää ajatuksineen..Anna tuulen kuljettaa ajatukset suloisiin unelmiin <3 nauti laineiden liplatuksesta,tuulen tuiverruksesta,aana venhosen liitää kohti virran rantaa..

  Mukavaa viikonloppua sinulle nautihan saaristossa hiljaisuuden sävelmistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet aivan oikeassa. Olen itsekin huomannut, että hiljainen ja rauhallinen ympäristö auttaa keskittymään ja selkiyttämään omia ajatuksia.
   Pimeys ympäröi meitä ja on aivan tyyntä. Täällä jos missään sielu lepää...
   Kiitos Taina kovasti ihanista sanoistasi ja mukavaa viikonvaihdetta sinulle sinne maaseudun rauhaan ❤

   Poista
 4. Syksyiset terveiset Sinulle ❤ kauniit kuvat ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti sinulle Suvi ❤
   Ihanan lämpöisistä ja aurinkoisista syyspäivistä ollaankin nyt saatu nauttia :)
   Toivotaan ettei talvi vielä "yllätä" etelärannikon asukkaita, eikä varsinkaan veneilijöitä ;)

   Poista
 5. Oi sinua, rakas siskonen. Kuulostaa niin äärettömän tärkeältä retriitiltä! Mikä olisikaan arvokkaampaa kuin pysähtyä omien tuntojen äärelle, antaa itselleen aikaa, kuulla ja lepuuttaa mieltään, vahvistua itselleen rakkaassa, rahoittavassa miljöössä.
  Toivon sinulle ihanalle oivaltavia, voimaannuttavia pohdintoja, hyväksyvää ja lempeää itsearvostusta, lujaa luottamusta, iloa ja valoa.♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikkei ole tämän vakavammasta sairaudesta kyse, niin silti se vaikuttaa jokapäiväiseen elämään rajoittaen niin liikkumista kuin työntekoakin. Täytyy nyt vaan oppia hyväksymään tämä nykyinen terveydentilani, sillä eihän sitä tiedä kuinka huonoksi se vielä vuosien kuluessa vielä meneekään. Paras kun ei mieti liikoja, vaan keskittyy nauttimaan tästä hetkestä :)
   Kiitos sinulle suloiselle siskoselle ❤ Ihanat sanasi lohduttavat ja ilahduttavat suuresti ❤
   Valonpisaroita tiellesi toivon ❤

   Poista
 6. Viisaita pohdintoja! Ihminen tarvitsee aikaa ja rauhaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uuden tilanteen edessä varsinkin on hyvä ottaa aikaa asioiden sisäistämiselle ja ajatusten selkiyttämiselle. Toki omaa aikaa tarvitsee varmasti meistä jokainen aina silloin tällöin :)
   Kiitos kovasti Sussi! Iloa, väriä ja valoa alkavaan lokakuuhusi ❤

   Poista
 7. Pysähtymisessä,rauhassa olemisessa,itsensä hyväksymisessä on eteenpäin vievä voima, silloin kun koetellaan.Luulen,että olemme aika samanluonteisia ihmisiä,se on käynyt ilmi postauksistasi.Löydän monesta lauseestasi itseni tässäkin postauksessa.
  Toivon,että meri tuutii sinut lempeisiin uniin ja huominen on sinulle paljon helpompi rakkahin sielunsiskoinen.❤❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistaakseni olen joskus sinullekin maininnut, että taidamme olla luonteiltamme hyvinkin samankaltaisia :)
   Ei ole helppo hyväksyä iän ja sairauksien tuomat rajoitteet, mutta kun ei näille mitään voi, niin on parempi käsitellä asiat omassa päässä selviksi, ja sitten jatkaa eteenpäin, kuten se kuuluisa sanonnan "mummo lumessa" ;)
   Kiitos Satu-Ursula lempeistä, lohdullisista ja niin kovin kauniista sanoistasi ❤ Suloista sunnuntaita sinulle, ihanalle ja rakkaalle sielunsiskolleni ❤

   Poista
 8. Kivut ja rajoitteet on niin vaikea hyväksyä. Ajatus siitä, että tämä on nyt tätä kiihtyvällä tahdilla seuraavat vuosikymmenet ei nyt varsinaisesti ainakaan ilahduta. Voihan se toki olla kiihtymättäkin, en minä sillä. Mutta näin keväästä saakka sairauslomalla ollessa alkaa hieman epäilyttää, josko tästä ainakaan nuortuu ja vetreytyy. Esim. tuo peräänajo muistuttaa varmasti enemmän kymmenen vuoden kuluttua, kuin nyt, kun ranka muutenkin menee kasaan hiljalleen. Sellaiset asiat just mietityttää, että jos kaikki vaan pahenee...

  Että juu, tiedän tunteen.


  Mutta sinnillä me mennään, ihan varmasti. Lämmin halaus kuomaseni. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ainakaan itse ole osannut yhtään etukäteen aavistaa, enkä henkisesti valmistautua, että olisin jo hieman yli 5-kymppisenä näin kipeä ja kankea. Sorminivelistäkin osa on suurentunut ja näiden nivelien kohdista sormet ovat alkaneet jäykistymään ja kääntymään vinoon :(
   Kaula- ja lannerangan kulumat ovat kuitenkin pahimpia, sillä ne aiheuttavat ainakin itselläni eniten kipua, käsien puutumista, liikerajoituksia ym. oireita, jotka vaikuttavat mm. unen kestoon ja laatuun sekä toimintakykyyn.

   Olen paljon huonommassa kunnossa kuin esim. itseäni 20 vuotta vanhempi äitini. Syvä huokaus. Tiedän ettei saa verrata itseään muihin, mutta minulla on vielä pahasti kesken tämä nykyisen terveydentilani hyväksyminen, joten prosessi jatkukoon, kehon rapistuminen sen sijaan saisi vaikka pysähtyä ;)

   Sinnillä pääsee jo aika pitkälle, mutta hammasta ei uskalla enää kovin kovaa purra, ettei ikivanhat amalgaamit murene ja hampaat siinä samassa :D

   Lämmin halaus sinne sinulle ihanainen myötäeläjä ❤ Kohtalotoveriksi en tohdi sinua vielä kutsua, sillä toivon koko sydämestäni ettei sinusta sellaista tule koskaan ❤

   Poista
 9. Annoitpa ajattelemisen aihetta itse kullekkin, kiitos syvällisestä kirjoituksesta ja niin kauniista kuvista taas !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Kiitos Toini todella kannustavista ja kauniista sanoistasi ❤
   Lempeää ja leppoisaa pian alkavaa lokakuuta sinulle!

   Poista
 10. Olet anatanut itsellesi parasta juuri lepäämällä, pitämällä hiljaisuuden retriittiäsi. Aika ajoin ihminen yleensä ajautuu tilanteisiin, joissa "joutuu" pysähtymään.
  Voi, miten hyvin ymmärrän sinua tunnoissasi, kun kivut/sairastelu rajoittavat oloasi ja tekemiäsi. Se bon ahdistavaa ja samalla pelottavaakin. Uudenlaista asennoitumista se ainakin minulta on vaatinut ja vaatii yhä. Auttajani on tällöin lähetä poluille, lähteä yleensäkin metsään. Sinulle voimia antava on meri.
  Kuten kirjoitat, ajatuksella on iso voima siinä, että jaksaa. Läämin voimahalaus sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan mielettömän voimaannuttava tämä sinun kommenttisi. Lämmin kiitos aimarii näistä myötätuntoisista, ymmärtävistä sanoistasi ❤
   Luonto on ehdottomasti paras paikka hiljentymiselle ja pysähtymiselle, ainakin meille luonnonystäville :) Eikä paikalla niin väliä, pääasia että saa voimia, sekä positiivista energiaa uuteen tilanteeseen asennoitumista varten. Prosessi on vielä kesken, mutta edistymistä on jo tapahtunut. Oikeaan suuntaan olen kulkemassa ja siitä suuri kiitos kuuluu teille empaattisille, sydämellisille, kertakaikkisen ihanille lukijoilleni, rakkaille blogiystävilleni ❤
   Kiitos vielä aimarii ja lämmin voimahalaus myös sinulle ❤

   Poista
 11. On tärkeää, että antaa aikaa itselle ja ajatuksilleen.
  Oikein ihanaa alkavaa viikonloppua sinulle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Kaikkia eteen tulevia asioita ei pysty ihan heti hyväksymään, joten aikaa tarvitaan oman ajatusten ja tuntemusten läpikäymiseen. Ja se, jos mikä, on tärkeää oman itsensä ja muuttuneen tilanteen hyväksymisessä.
   Kiitos Kaisa ja ihanaa viikonvaihdetta myös sinulle ♥

   Poista