keskiviikko 21. elokuuta 2019

Tunnelmasta toiseen

Mennyt loma osoitti jälleen kerran sen, miten suuri merkitys luonnolla on meidän kaikkien hyvinvointiin. Luonto antaa meille niin valtavasti hyvää, mutta miten me luomakunnan "viisaimmat" voimme yhä edelleen kohdella sitä näin huonosti? En ole yksin ajatusteni kanssa, sillä lähes päivittäinen puheenaihe satamissa oli mm. itämeren saastuneisuus ja sinilevän määrä. Valtaosa veneilijöistä tuntuu siis olevan hyvinkin huolissaan nykytilanteesta, mutta aina löytyy myös niitä, jotka ovat sitä mieltä, ettei meidän teoilla tai tekemättä jättämisillä ole mitään merkitystä. Eräskin mies totesi, että yksilökohtaisesti vaikutus on aivan mitätön, "kuin pisara meressä."

Ymmärrän tuon turhautumisen, mutta me ihmiset itse olemme tämän kaiken pahan alku ja juuri, joten meidän on yritettävä pelastaa se, mikä vielä pelastettavissa on. Meiltä jokaiselta vaaditaan sitoutumista sekä luontoon, että toisiin ihmisiin. Yksin emme aina ole kovinkaan vahvoja, mutta yhteisöllisyydessä on voimaa. Kokemus siitä, että muutkin toimivat ekologisesti kestävämmän tulevaisuuden puolesta, vahvistaa niin omaa kuin myös kanssaihmisten käyttäytymistä, sekä ylläpitää motivaatiota ja positiivista asennetta.

Moni on nyt viime päivinä kysynyt miten lomani meni? Oliko sää kaunis ja lämmin? Olen vastannut kaikille, että loma meni todella hyvin. Rentouduin ja nautin luonnonrauhasta sekä kiireettömyydestä. Nautin myös mitä kauneimmista maisemista, liikaa keleihin keskittymättä, niin hyvässä kuin pahassa ;)
Kerroin myös, etten lopulta enää kestänyt jatkuvasti lisääntyviä levälauttoja, joten vuokrasimme matkailuauton, ja vietimme viimeisen lomaviikon puhtaissa järvivesissä pulikoiden. Lisää tästä toisenlaisesta lomanjatkosta seuraavassa postauksessa.

Tässä vielä tunnelmia kolmeviikkoisen veneilyloman puolivälin paikkeilta:
"Niin paljon on eläin ihmistä viisaampi, ettei se ota enempää kuin tarvitsee. Ihminen ei edes tiedä, mitä tarvitsee." 

-Demokritos-

16 kommenttia:

 1. Voi mies poloinen, kun noin ajattelee... "kuin pisara meressä". Kun jokainen tekee pisaranverran, niistä kasvaa puro ja purosta joki ja joesta meri.
  Mukavaa, että muuten loma meni hyvin♥.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kanssasi täysin samaa mieltä. Kunpa vaan tietäisi miten sitä voisi moisia ajatuksia saada muutettua...
   Minusta on kyllä jo hyvä merkki, että asioista puhutaan. Tietoisuus on lisääntynyt ja ehkäpä sen myötä lisääntyvät pikkuhiljaa myös ajatukset sekä konkreettiset toimetkin.
   Loma oli oikein onnistunut, sillä kolme viikkoa veneilylomaa uimakelpoisissa vesissä on jo luksusta :) Kiitos Hannele ❤

   Poista
 2. Oi, miten kauniita kuvia olet jälleen onnistunut nappaamaan. Olen niin kanssasi samoilla linjoilla ja vihaksi laittaa nuo ajatukset, etteikö meidän jokaisen teko vaikuttaisi kokonaisuuteen. Miehen kanssa juuri puhuimme, että ei meidän lapsuudessa ollut tällaista leväongelmaa eikä tarvinnut uidessa varoa mitä pohjasta löytyy. Rannoilta löytyy nykyään vaikka mitä, samoin metsistä. Mitenkä niitä roskia ei sinne roskikseen voisi viedä, edes sekajätteeseen jos kierrättäminen tuntuu liian työläältä.

  Aurinkoista keskiviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No siinäpä se! Miksi niin monesti sysätään vastuu muille tahoille, eikä lähdetä ensimmäisenä kyseenalaistamaan omaa toimintaa? Meillä jokaisella on vastuu ympäristöstämme, eikä uusien tapojen (esim. kierrättäminen) oppiminen ole työlästä. Siitäkin tulee tosi nopeasti ihan arkipäiväistä rutiinia, joka sujuu melkein kuin itsestään. Ainakin näin olen itse kokenut :)
   Me olemme riistäneet luonnolta niin kauan ja niin paljon, että viimeistään nyt on takaisinmaksun aika.
   Kiitos Kaisa ja aurinkoista viikon jatkoa sinne teille myös ❤

   Poista
 3. Että on kauniit maisemat, meillä on kaunis ja puhdas suomi, jos joku on käynyt venäjällä, niin osaa kyllä arvostaa suomea, vaikka jotkut vielä suomessakin on niin "tyhmiä" etteivät osaa hesburgerin isoa roskamäärää pistää roskiin,vaan heitetään tienvarteen, eikä osata kierrättää vieläkään, vaan laitetaan roskikseen kokonaisena piimä ja maitotölkit, josta ne valuu roskiksen pohjalle ynm... brolerin liejut, Minä olen monien kymmenien eurosta kerännyt tölkkejä ja muovipulloja tienvarrelta, ihan pieneltäkin alueelta, ne on ne kun autosta heitetään ulos.Miten meri pysyy puhtaana kun laivat kulkee joka päivä sammuttamattaan moottoreita vuodesta toiseen, siinäpä se meren pelastamisesta tulevalle sukupolvelle, toinen on ilmasto hömpötys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina on parantamisen varaa ja mielestäni onkin tärkeää puhua asioista, sekä lisätä tietoisuutta valintojemme ja tekojemme vaikutuksista luonnolle. Sitäpaitsi esim. mikromuovi, jota löytyy nykyään jo lähes kaikkialta, päätyy lopulta myös omille ruokalautasillemme. En oikein ymmärrä miten ihminen kaikessa viisaudessaan on niin tyhmä, että tuhoaa omaa elinympäristöään. Luonto pärjää kyllä ilman meitä, mutta me emme pärjää ilman sitä.
   Meillä on todella kaunis ja monilta osin puhdas kotimaa. Toivoisin sen säilyvän myös tuleville sukupolville.
   Kiitos pike ja mukavaa viikon jatkoa sinulle!

   Poista
 4. Kuvasi lumoavat!
  Kun lensin(juu,mutta ensimmäinen kerta vuosikausiin)tyttäreni häistä Kreetalta takaisin,tyrmistyin näkyä Suomenlahdella Viron ja Suomen välissä lentokoneen ikkunasta!Järkyttävät levälautat,jotka havannoituivat ilmasta käsin niin hyvin.
  Itse en niinkään ajattele mitä muut tekevät tai jättävät tekemättä,vaikka se tekemättömyys ja välinpitämättömyys kyllä ihmetyttää kun sellaista kohtaa.Mutta saan valtavaa tyydytystä omista tekemisistäni,että minä omalta kohdaltani teen luonnon eteen sen pienen pienen murusen kokonaisuuden edessä.Autan aina eläimiä,ihan kaikkia eläimiä,kierrätän,varsinkin muovin,teen kaiken minkä pystyn,etten itse kuormita sen enempää kuin maalaisjärjellä on pakko.
  Ja kiitän joka päivä onneani siitä,että synnyin Suomeen,enkä esim.HongKongiin.😉
  Jotenkin hiukan surullista kuulla,että jouduitte levän takia muuttamaan suunnitelmianne,vaikka varmasti niinkin koitte ihania hetkiä.Jatketaan ja suojellaan luontoa oman verramme.❤
  Demokritos tiesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suunnitelmia muutimme levän lisäksi myös muista syistä. Olemme jo 10 veneilykautta viettäneet lähes kaiken liikenevän vapaa-aikamme vesillä ja nyt tuntui, että voisimme viimeisellä lomaviikolla tehdä vaihteeksi jotain muuta. Kelitkään kun eivät tosiaankaan kovin kesäiset olleet, niin veneen vaihtaminen autoon tuntui oikein hyvältä vaihdoehdolta :)
   En minäkään keskity (millään elämänalueella) toisten tekemisiin tai tekemättä jättämisiin. Toivoisin vain niin kovasti, että yhä useammat tahot, joilla on vaikutusvaltaa ja mahdollisuuksia vaikuttaa asioihin, myös tekisivät niin.
   Se kun lillut keskellä haisevaa levälauttaa keskellä kauneinta kesää, niin kyllä siinä tulee mietittyä monenlaisia asioita. En vaan voinut välttyä mielipahalta, ja koska se oli osa lomalla kokemiani asioita, piti sekin tänne julkiseen päiväkirjaan tallettaa.
   Ehkäpä loman loppuminen ja syksyn saapuminen saa ajatuksetkin hieman apeimmiksi, ainakin näin hetkittäin.
   Kiitos viisaista ja kauniista sanoistasi ❤ Viisas oli myös Demokritos :)

   Poista
 5. Lapsena muistan kuulleeni - useammankin kerran - ihmisten sanovan kuinka mereen mahtuu mitä vaan. Eli meret olivat ihmisten mielestä oivia kaatopaikkoja, kun olivat niin valtavia. Muttei se ollutkaan niin ja tulos on nähtävissä nyt kaikkialla, jopa juomavesissä. Hirvittää. Kuinka tyhmiä olemme olleetkaan...
  Onneksi pystyitte muuttamaan lomasuunnitelmia mieleiseksenne ja loppuloma meni paremmissa merkeissä.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se valitettavasti juuri on!
   Lukuisia jätesäkillisiä erinäistä roskaa ja muovijätettä rannoilta keränneenä en lakkaa ihmettelemästä ihmisten suhtautumista omaan elinympäristöönsä. Emmekö sen vertaa välitä tästä ihanasta planeetasta, sekä tulevista sukupolvista, että vaivautuisimme viemään roskat roskikseen? Miten kauan ihmiset oikein kuvittelevat voivansa käyttää luontoa kaatopaikkanaan? Luontoa, joka mahdollistaa olemassaolomme, tulisi sentään hieman enemmän kunnioittaa.

   Mikromuovi on surullinen esimerkki siitä, miten "pilkka osuu omaan nilkkaamme" eli niin hana- kuin pullovedestä, sekä ruoasta saamme sitä myös omaan elimistöömme. Muovin kierrättämisessäkin on siis meillä jokaisella vielä huimasti parantamisen varaa.
   Tällaista eräänlaista "maailmantuskaa" olen tuntenut jo vuosikausien ajan, mutta ajoittain se alkaa aiheuttamaan ahdistusta ja silloin on ns. päästettävä höyryjä pihalle eli paasattava aiheesta oikein huolella. No, ehkä ei taas vähään aikaan kuitenkaan täällä blogissa ;)
   Kiitos myöntätuntoisista sanoistasi ❤ Kaltaistesi luonnonystävien ansiosta jaksan yhä toivoa ja uskoa, että tilanne tulee vielä muuttumaan paremmaksi :)

   Poista
 6. Tuo mietelause on varsin osuva tähän yhteyteen. Jokainen voi tehdä osansa eikä kukaan voi ajatella, että muut tehkööt, minun ei tarvitse. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhteisvastuullisuuden pitäisi minusta olla ihan itsestäänselvyys, mutta aina löytyy niitä, joilla on omasta mielestään tiettyjä erivapauksia, ja joilta löytyy niitä "hyviä" selityksiä aina joka tilanteeseen. Joidenkin ihmisten itsekkyydellä ja ahneudella ei tunnu olevan mitään rajaa :(

   Poista
 7. Kauniita ja upeita maisemia <3 mukavia elokuun viimeisiä päiviä sinulle !

  - Suvi -

  https://arjenvalahdyksia.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti Suvi ❤ Kyllä meillä on kaunis ja ainutlaatuinen kotimaa, jossa on hyvä asua ja elää. Oikein ihania elokuun viimeisiä päiviä myös sinulle!

   Poista
 8. Aivan upeat kuvat taas!

  Se on kyllä niin taivaan tosi, että ihminen on tämän telluksen syöpä! Ahdistaa uutiset palavista sademetsistä, ihan yhtä paljon kuin levät. Eilen katsoin dokumenttia merileijonista ja ilmastonmuutoksesta. Miks-si? Ja just tuo pisara meressä... niin me kaikki ollaan, ja jos kaikki ajattelisivat samoin... Sitten mietin myös omia valintojani. En juuri ostele mitään, uusia vaatteita tai jotain "kivaa", mutta lomalle mentiin lentokoneella. :(

  Ihanalta kuulostaa lomasi. <3 Paitsi se levä tietenkin...

  Halausi viikkoosi. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä ns. maailmantuskaa on tässä viime viikkoina piisannut enemmän kuin omiksi tarpeiksi, huoh. ONNEKSI en katsonut tuota mainitsemaasi dokumenttia, sillä epäilen että se ei olisi ainakaan yhtään helpottanut tätä tuskaista olotilaa (tuskaisuutta vielä lisää flunssan tuoma tukkoisuus ja entistäkin suuremmat univelat)
   No enpä minäkään yleensä mitään heräteostoksia tee, enkä osta mitään ylimääräistä tai turhaa, kun en juurikaan ostele mitään ;) Paitsi ruokaa :D mutta ainahan on parantamisen varaa, eikä se minusta ole ollenkaan huono asia, että miettii omia kulutustottumuksiaan ja elämäntapojaan.
   Sinä olit lomasi ja lentosi ansainnut. piste. Kohtuullisuus on minusta se muistamisen arvoinen asia, ja pätee ellei nyt ihan kaikkeen, niin ainakin melkein.
   Lomani oli ihana, vaikka olihan se harmi luopua merimaisemista, mutta saatiin tilalle jotain ihan muuta, lähes yhtä ihanaa :)
   Kiitos Nelina ja lämpöisiä ajatuksia sinne luoksesi ♥

   Poista