maanantai 19. kesäkuuta 2017

Kotipihan kätköissä

Enimmäkseen meidän kotipihalta löytyy lehtokotiloita sekä rikkakasveja. Toki sieltä löytyy ihan vartavasten sinne istutettuja kasvejakin, mutta ei missään huolitellussa eikä tarkassa järjestyksessä. Ne ovat löytäneet paikkansa milloin milläkin perusteella, mutta useimmiten ne on istutettu kohtaan, mihin on saatu kaivettua niille riittävän suuri istutuskuoppa. Ranteet ovat muutamankin kerran saaneet kunnon täräyksen lapion osuessa kiveen. Osa kivistä on saatu kaivettua ylös, mutta osa on niin suuria, että niiden edessä on vaan ollut pakko luovuttaa ja istuttaa kasvi johonkin toisaalle.

Edellä mainittujen seikkojen lisäksi kotipihan kätköistä löytyy kuitenkin se tärkein, eli lähiluonnon rauhoittava ja rentouttava vaikutus. Pihalta löytyy niin varjoisia kuin aurinkoisia paikkoja, joihin istahtaa levähtämään ja nauttimaan kasvien kauneudesta sekä ihanista tuoksuista. Myös lintuja ja perhosia, sekä muita pörriäisiä on mukava seurailla jopa ihan omalta kotiterassilta käsin. Itse tykkään heittäytyä puiselle sohvalle pehmeiden tyynyjen päälle lukemaan, vaikka monesti siinä kyllä käy niin, että vain muutaman sivun luettuani, nukahdan :)

Rentouttavaa, runsasta, rönsyilevää, ruokaisaa sekä ratkiriemukasta juhannuksenaikaa teille kaikille 

-ansku-

16 kommenttia:

 1. Pihanne on ihana...juuri minun makuuni. Vähän villi ja boheemi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villisti ja vapaasti se saakin kasvaa ja kukoistaa, sillä vietämme niin paljon aikaa merellä, ettei aikaa pihan hoitoon liikoja jää =D
   Oi ihana Hannele, kiitos sinulle ♥

   Poista
 2. Ihana puutarha teillä. Meillä kun on uusi piha, viisi vuotta sitten tehty, ei piha ole kovinkaan runsas. Tontin toinen pääty on heinikkoa ja metsäinen, mutta muuten olemme kaiken istuttaneet, joka vuosi jotakin. Myös pihaa olemme laittaneet pikkuhiljaa, budjetti ei kestäisi kerralla hankkimaan kaikkia istutuksia.
  Kun talo oli valmis ja pihaa laitettiin, tehtiin ensin terassit ja kulkutiet. Seuraavana kesänä nurmikkoa ja sitten olikin jo istutusten aika. Nyt on istutukset laitettu ja terassinkalusteita hankittu (tuolit puuttuu). Vanha pöytä (hankittu meillä kahdelle) oli hieman pieni perheelle ja löysi paikkansa uudistettuna tänä keväänä parvekkeelta, joten lainakalusteilla mentiin monta vuotta.
  Toisaalta tällainen pikkuhiljaa laittaminen on kivaa, saa useasti uudistettua kotia. Joka vuosi tulee joku kohta valmiiksi.
  Ollaan nyt asuttu seitsemän vuotta ja kun vielä saadaan nuo tuolit terassille, niin taitaa olla koti valmis. Tarkoitan että lainakalusteet on palautettu omistajilleen ja me olemme saaneet hankittua omat. :) Seuraavaksi taitaakin olla vuorossa kuopuksenhuone, vauva-aika kun alkaa olemaan takana ja esikoulu häämöttää vuoden päässä.
  Oikein mukavaa juhannusta teille kaikille! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä kanssasi! Kymmenen kesää nyt tässä osoitteessa asuneena voin rehellisesti todeta että pikkuhiljaa laittaminen on tosi kivaa ja tähän itsekin ikäänkuin "kasvaa" kiinni vuosien myötä.
   Aluksi halusin minimalistista, todella selkeää ja yksinkertaista, vaan kuinkas sitten kävikään ;)
   Vuosien myötä huomasin että rönsyilevä ja runsas sallii paljon enemmän eli piha on tällaisenaan huolettomampi ja vähäisemmälläkin hoidolla tarjoaa kuitenkin suojaisan ja viihtyisän "kukkivan kätköpaikan" missä rentoutua, ruokailla ja viihtyä. Villi ja boheemi pihamme tarjoaa myös vaihtelua karunkauniille saaristomaisemille, joita rakastan varmasti eniten tässä maailmassa. Tämänhän sinä kyllä varmasti jo tiesitkin ;)
   Voi Kaisa, te olette todella hyvällä maulla ja harkiten laittaneet omaa ihastuttavaa pihaanne kauniiksi ja viihtyisäksi koko perheen keitaaksi. Teidän pihaprojektinne painii ihan toisessa sarjassa kuin meidän pikkuinen pihamme, joten runsaaseen lopputulokseen vaaditaan huomattavasti enemmän aikaa, sekä varsinkin kasveja. Teillä on jo nyt todella kaunis ja viihtyisä koti sekä pihapiiri! Ihailen makuasi ja estetiikan tajuasi ♥ Jahka meidän ikään pääsette, on teillä siellä jo melkoinen paratiisi :)

   Kiitos Kaisa kauniista, kannustavista sanoistasi ja kaikin puolin kivaa juhannuksen aikaa sinulle sekä perheellesi ♥

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos kovasti Kirsti ja ihanaa juhannuksenaikaa sinulle ♥

   Poista
 4. Tuo lapion kiveen iskemisen aiheuttama särähtävä tärähdys on valitettavasti tuttu ilmiö täälläkin.
  Vaikka sanot ettei mitään järjestystä puutarhassasi ole,niin aivan hurmaavaa kukkaloistoa se ainakin tarjoaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä kaakossa kiviä piisaa, niin metsissä kuin pihoillakin ;)
   Voi miten ihanasti sanottu! Ilahdutit suuresti sanoillasi, kiitos Krisse ♥

   Poista
 5. Kiitos samoin sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sussi ja tsemppiä opiskeluun ♥

   Poista
 6. Voi miten kaunis piha sinulla on. Näin kerrostalossa asuvana voin vain kuvitella, miten ihanaa olisi istuskella omassa pihassa ja ihailla kasveja. Minä joudun ihailemaan vain luonnon kasveja, tosin ei siinäkään ole mitään vikaa =D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuoksuköynnöskuusamaa olen yrittänyt saada pihallani viihtymään, sillä se houkuttelee perhosia, mutta valitettavasti en ole siinä onnistunut. En todellakaan ole mikään viherpeukalo, mutta nautin tästä kesäisestä, toisesta "olohuoneestamme" todella paljon joka päivä.
   Sitkeästi, mutta ehdottomasti hyvin rennolla otteella yritänkin sitä taianomaista vihreää peukaloa itselleni kasvattaa ;)
   Luonnonkasveissa ei todellakaan ole mitään vikaa! Pikkupihassammekin kasvaa mm. kieloja, metsämansikkaa, vai onko sen virallinen nimi ahomansikka? sekä liuta rikkakasveja, joista osa kukkii niin kauniisti, etten edes raaski niitä kitkeä =D
   Kiitos Katinka ja ihanaa juhannuksenaikaa sinulle ja perheellesi ♥

   Poista
 7. Kaunista !!!! Rankalla työllä ja kivulla sinun pitämän saavuttaa kaunista... heh ...mukaeltu jostain..
  Liki 30 v sitten asuin omakotitalossa, ja täytyy tunnustaa etten silloin mitenkään piitannut puutarhasta. Nyt voisin ajatella, jos olisi sellainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin asuin ok-talossa ex-mieheni kanssa vielä 17 vuotta sitten, mutta en todellakaan ollut innoissani pihan hoidosta =D Toisella puolella taloa oli kaunis kallio, jolla kasvoi muutamaa eri sammal- ja jäkälälajia, sekä sen reunamilla mm. saniaisia, vuorenkilpiä, helmi- ja päiväliljoja jne.
   Se oli mielimaisemani ja olisi riittänyt vaikka koko pihakseni :)
   Ehkäpä tämä nykyisen pihan pienuus ja yksityisyys kiehtoo ja onhan meillä iso kivi tässäkin pihassa, jolla kasvaa sammalen lisäksi mm. ahomansikkaa.
   Kivet ja kalliot kiehtovat meikäläistä ehdottomasti enemmän kuin kukkapenkkien kitkeminen ;) Kiitos orvokki ja ihanaa juhannusta sinulle ♥

   Poista
  2. Unohdin toivottaa mukavaa juhannusta.

   Poista