keskiviikko 22. maaliskuuta 2017

Lukutoukan lempparit 2

Esittelin edellisessä postauksessa muutaman kirjan jotka kulkevat mukana veneessä koko kauden ajan. Nyt ajattelin esitellä teille kalleimmat aarteeni, eli luvassa on lisää luontoaiheisia kirjoja, joiden uskomattoman upeat kuvat sekä kiehtovat tekstit vievät minut lukuisiin eri tunnelmiin ja maisemiin. Merellä pysyttelemme visusti edelleenkin. Näiden kirjojen parissa viihdyn ja rentoudun takuuvarmasti kerta toisensa jälkeen, yhä uudelleen ja uudelleen....
Olisi todella ihana julkaista täällä blogissa näistä kirjoista löytyviä kuvia. Sanomattakin lienee selvää että ne ovat käsittämättömän upeita otoksia. Suoranaisia taideteoksia.
Tyydyn kuitenkin tekijänoikeuslakiin vedoten julkaisemaan vain näitä omia, vaatimattomia kuviani, jotka tällä kertaa ovat Kymijoelta noin viikko sitten otettuja. Voin todella lämpimästi suositella näitä esittelemiäni kirjoja jokaiselle luonnonystävälle, vaikkei varsinainen lukutoukka olisikaan. Jo pelkästään näiden kirjojen kuvia katselemalla voi päästä moniin eri maisemiin ja tunnelmiin, sekä inspiroitua ja haltioitua ainutlaatuisesta itämerestä sekä rannikko- ja saaristoluonnostamme.
MAJAKKASAARILLA on saaristokirjailija ja -opas Altti Holmroosin tiiliskivimäinen tietoteos. Kirjassa kerrotaan että hän on kierrellyt majakkasaaria jo 50 vuoden ajan tallentaen niin kuvin kuin tekstein, nyt jo kauan sitten kadonnutta saaristokulttuuria. Hän on päässyt haastattelemaan saariston asukkaiden lisäksi myös saarilla aikoinaan työskennellyttä majakka- ja luotsihenkilöstöä. Kirjasta löytyy faktatiedon lisäksi lukuisa määrä hienoja, ainutlaatuisia otoksia, myös joitakin todella vanhoja mustavalkokuvia. Tämä teos on kerrassaan mahtava tietopaketti sekä saaristokulttuurista että majakoista kiinnostuneille.
ITÄMEREN RANNALLA valokuvaajan meriselityksiä -kirjan takakannen teksti puhukoon puolestaan. Tässä pieniä pätkiä siitä: "Markku Saihalle Itämeri ja sen maisemien sekä elinkeinojen kuvaaminen on elämänmittainen projekti. Valokuvaajana, kalastajana ja Itämeren rannan asukkaana meri on aina kuulunut erottamattomana osana hänen elämäänsä. Harva meistä on havahtunut huomaamaan, että saariston pienkalastajien ammattikunta on katoamassa ja sen mukana on poistumassa merkittävä osa rannikon kulttuuriperintöä ja luonnonmaisemaa. Merelle ei enää syty kalastusvaloja. Tuhansista valotuksista on esiin noussut kuvaajalle tärkeitä otoksia, jotka jonain päivänä - muistin jo himmetessä - toivottavasti palauttavat meren suolaisen tuoksun ja veneiden äänet takaisin tajuntaan. Tämä upea ja koskettava kuvateos on myös visuaalinen kannanotto yhteisen Itämeremme suojelun puolesta."
Markun kuvat ovat todella koskettavia, puhuttelevia ja ajatuksia herättäviä. Ne ikäänkuin imaisevat katsojan sisäänsä.
KUOHU koukussa saaristoon on valokuvaaja, graafikko ja kirjoittaja Elina Nuortien ensimmäinen kokonaan hänen itsensä kirjoittama ja kuvaama teos. Tunnelmallisista ja kauniista kuvista sekä tarinoista voi aistia aidon rakkauden saaristoa kohtaan, kuten kirjan takakannessakin mainitaan. Minua tämä kirja viehättää erityisen suuresti myös siksi, että siinä liikutaan itselleni hyvinkin tutuissa paikoissa, kuten Espoon saaristossa, Kirkkonummella Porkkalassa sekä Linlossa, Kemiönsaarella jne. "Ota kurssi ulapalle ja lähde matkaan" kehotetaan kirjan kannessa. Voin lämpimästi suositella Elinan elämyksellisiä retkiä saaristoon kaikkina vuodenaikoina. Viihdyt takuuvarmasti mukana matkassa.
Aarresaaret Helsingin saariston uskomaton luonto on saaristo-opas, luontokuvaaja, tietokirjailija, everstiluutnantti Jarmo Niemisen kuvia ja tarinoita sotilassaarten ainutlaatuisesta luonnosta sisältävä teos. Kirjan tunnelmalliset kuvat ja kiehtovat tarinat vievät totaalisesti mennessään, eikä paluuta ole. Ei olekaan mikään yllätys, että tämä teos on valittu WWF:n Vuoden Luontokirjaksi vuonna 2014.
Suomalainen Maisema - Saaristo -kirjassa ammattiluontokuvaajien todella upeat kuvat välittävät saariston ja rannikon maisemia sekä tunnelmia eri vuodenaikoina. Täysin kirjan lupauksen mukaisesti ikänsä meren äärellä asuneen toimittaja, luontokuvaaja Arno Rautavaaaran teksti avaa ja täydentää kuvien sanomaa. Saaristo on toinen osa (vuodelta 2015) neliosaisesta kirjasarjasta, joka huipentuu itsenäisen Suomen täyttäessä 100 vuotta tänä vuonna. Teoksen runsaaseen ja todella nimekkääseen kuvaajatiimiin kuuluu mm. edellä mainitsemani Markku Saiha.
Maailman kaunein saaristo koostuu valokuvaaja Hannu Vallaksen ilmakuvista, sekä edellä mainitsemani biologi, toimittaja, ja luontokuvaaja Arno Rautavaaran teksteistä. Kirjan sisäsivulla kerrotaan että Hannu Vallas on entinen ilmavoimien merivalvontalentäjä ja reservissä hänen työnsä on jatkunut siviili-ilmailun ja luontokuvauksen parissa. Runsaan kahden miljoonan matalalentokilometrin varrella hän on ottanut noin 600 000 ilmakuvaa kaikkialta Suomesta. On huikean hienoa päästä "lentämään" ja katselemaan maailman kauneinta saaristoa ilmasta käsin. Tämä kirja on ensimmäisiä hankintojani tässä kategoriassa, ja siitä ovatkin jo muutamat sivut lähestulkoon irronneet, koska olemme sitä kipparin kanssa niin ahkerasti selailleet :)
Jäät tekevät lähtöään, viimeisetkin lumen rippeet ovat jo lähestulkoon sulaneet pois ja aurinko lämmittää loisteellaan. Luonto alkaa heräilemään talvihorroksestaan ja jotkut lintulajit ovat jo aloitelleet paluumuuttoaan. Kevät tulee taas kohisten ja niin kohisee ihan kohta tämä kuvien Kymijokikin!

Kyllä kevät vaan on, ellei ihan jokaisen ihmisen, niin ainakin luonnonystävien parasta aikaa. Nyt jos koskaan on myös lukutoukkien aika laittaa kirjat hetkeksi hyllyyn ja lähteä ulos näkemään ja kokemaan kevään kirkkaus sekä kauneus.

Lempeitä tuulia ja lämpöisiä virtauksia loppuviikkoonne! 
-ansku-


16 kommenttia:

 1. Uskon, että on upeita kuvia kirjoissa. Upeita ovat sinunkin kuvasi..:)

  VastaaPoista
 2. Onpa monta mielenkiintoista kirjaesittelyä ja kuvasi täydensivät upeasti tekstejä. Kiitos!
  Keveää keskiviikkoa Sinulle, Ansku!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mereltä ja saaristosta minulla olisi toki ollut osuvampiakin kuvia, mutta halusin laittaa tuoreet, keväiset kuvat Kymijoelta. Vaihtelu virkistää :)
   Kiitos kovasti itsellesi Piipe ♥

   Poista
 3. Mikään näistä kirjoista ei ollutkaan tuttu!
  Kiitos esittelystä, täytyy tutustua.
  Äläkä yhtään Ansku vähättele näitä omia kuviasi, näissä näkyy siun rakkaus luontoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No olipa kiva että onnistuin esittelemään sinulle täysin uusia tuttavuuksia :)
   Nuo ammattikuvaajien otokset ovat hengästyttävän hienoja! Varsinkin talviaikaan kun en itse pääse saaristoon, selailen monesti noita kirjoja, ja vaikutun aina uudelleen sekä kuvista, että ainutlaatuisen saaristoluontomme kauneudesta.
   Voi miten ihanasti sanottu! Ilahduin ikihyvikseni :) Kiitos sinulle Vikki ♥

   Poista
 4. Upeasta kotimaastamme kertovat hienot luontokirjat ja filmit saavat usein kyynelehtimään.Tunne vain hyökyy ylitse hurjana kuin ei oikein voisi käsittääkään, hienoja vesistöjämme ja metsiämme ja luontoamme.Ylpeys ja yhteys niihin on noina hetkinä käsinkosketeltavissa.
  Ja ammattikuvaajat kun vielä pääsevät maisemia ikuistamaan, olisi kuin itse paikalla niissä.
  Minunkin oli pakko ostaa Söderskärin majakkasaarelta siitä kertova kirja.Rakastuin saareen lähtemättömästi.Se on toistaiseksi ainoa, jolla olen koskaan vieraillutkaan.
  Kiitos Ansku ja lempeitä tuulia sinne Kotkaan päin sinullekin.<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samanlaisia reaktioita koen itsekin ja nuo ammattikuvaajien otokset ovat vaan niin huikeita, että ne suorastaan imaisevat katsojan sisäänsä. Niissä on ihan erityistä syvyyttä, jos ymmärrät mitä tarkoitan ;) Olen varma että ymmärrät :)
   Oi, en ole koskaan päässyt yhdellekään majakkasaarelle, vielä! Toivottavasti joku päivä haaveeni toteutuu. Silloin ehkä tirautan muutaman kyyneleen, tai itkeä vollotan valtoimenaan =D
   Varmasti ihana kirja, ja vielä ihanampi kokemus päästä itse sinne saarelle.
   Kiitos Mirjam-Matilda ♥ Valoa ja voimaa viikkoosi!

   Poista
  2. Ymmärrän oikein hyvin <3
   Mutta Vikki tuossa hyvin mainitsikin, että kyllä näihin sinun omiin kuviinkin imaistuu todella.Tässä kohtaa sinä tiedät, mitä tarkoitan. :)

   Poista

  3. Te olette kyllä parhaat kannustajani ikinä ♥ ♥
   Kyllä taidan todellakin ymmärtää mitä tarkoitat =D
   Kiitos ihanainen ♥

   Poista
 5. Tällaisia kirjoja on aivan ihana selata veneessä. Meiltäkin löytyy tuo majakkakirja. Tosi hieno kirja ja usein tulee sitä selattua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin on! Ja talvella on lohdullista katsella kuvia kauniista saaristosta kuin varmistuakseen että siellä se on, juuri niin kauniina kuin kuvissakin, kunnes kevään tullen sinne taas pääsemme :)
   Tuo majakkakirja on kyllä oikea aarre!
   Kiitos Pilvi kivasta kommentistasi ♥

   Poista
 6. Isot kiitokset kirjavinkeistä! Mutta älä sano kuviasi vaatimattomiksi, ne ovat upeita! Tuot postauksissasi aina niin mahtavasti esille meren ja luonnon kauneuden:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi eipä kestä kiittää! Tosi kiva jos nämä herättivät kiinnostuksen :)
   Lupaan etten sano kuviani enää vaatimattomiksi. Kiitos Sussi sinulle oikeasti todella paljon kauniista ja kannustavista sanoistasi ♥

   Poista
 7. Sä voisit tehdä oman kirjan "anskun kuvat" omista kuvistasi, niin upeita on taas nämä maisemat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässähän menee ihan sanattomaksi...
   Kiitos kannustuksesta orvokki ♥

   Poista