perjantai 23. syyskuuta 2016

Aiheetonta arvostelua

Oletteko koskaan tulleet ajatelleeksi miten valtavan määrän aiheetonta arvostelua ihminen saakaan osakseen elinkaarensa aikana?

Onneksi kaikki arvostelut eivät kantaudu arvosteltavan korviin saakka, mutta valitettavan monesti näin kuitenkin tapahtuu, joko suoraan tai kiertoteitse. Olen itse kuitenkin sitä mieltä, että ihminen, joka arvostelee toisia aiheettomasti, yrittää vain kohottaa sillä omaa heikkoa itsetuntoaan. Toiminnallaan hän osoittaa myös todellisen luonteensa, eli suvaitsemattomuutensa ja kunnioituksen puutteen toisia ihmisiä kohtaan.

Me kaikki olemme omia persooniamme. Olemme yksilöitä ja ansaitsemme mahdollisuuden kehittyä juuri sellaiseksi kuin itse haluamme ja mahdollisuuden muokata elämämme itsemme näköisiksi. Mahdollisuuden tehdä omanlaisiamme valintoja, sekä tehdä virheitä, sillä olemme todellakin erehtyväisiä, olemmehan ihmisiä. Ansaitsemme myös mahdollisuuden oppia virheistämme, tai olla oppimatta, mutta mahdollisuuden kantaa kuitenkin niiden seuraukset ihan itse. Ei ole toisten tehtävä arvostella ja osoittaa sormella.

Luonnossa paljon liikkuessani ja sen ainutlaatuisuutta ja kauneutta väsymättömästi ihaillessani, olen usein ihmetellyt, että miksi meille ihmisille on monesti niin vaikeaa olla suvaitsevaisia ja suhtautua kunnioituksella niin toisiamme, kuin kaikkia muitakin elollisia olentoja kohtaan. Miksi niin usein haluamme ylentää itsemme ja alentaa muut?

Me ihmisetkö muka olemme tämän luomakunnan viisaimpia olentoja?
Itsekin paljon aiheetonta arvostelua osakseni saaneena, en kuitenkaan aio missään nimessä lakata uskomasta ihmisten hyvyyteen ja kehittymiskykyyn. Sen verran kyllästynyt olen nyt kuitenkin tähän samaan, vuosikymmeniä jatkuneeseen "virteen" että olen sulkenut elämästäni kokonaan pois muutaman, aikoinaan itselleni hyvinkin tärkeän ja läheisen ihmisen.

Loppuelämäni aion keskittyä vain ja ainoastaan niihin ihmisiin, jotka hyväksyvät minut juuri tällaisena kuin olen, ja arvostavat yksilöllisyyttäni enemmän kuin muita, toissijaisia asioita.


Kaikkea saa tehdä.
Kaikkea pitää tehdä. 
Kaikkia ovia täytyy tempoa,
kaikkia kuita kurkotella. 
On vain yksi ehto, elinehto:
Värisevää sielua ei saa tallata.

-Tommy Tabermann-
30 kommenttia:

 1. Hienosti kirjoitettu. Sulla on sekä kirjoittajan että valokuvaajan lahjat. Minä kans keskityn vain heihin, jotka minua rakastaa juuri tällaisenani. Muistahan, että juuri sinuna itsenäsi me sinut tuntevat sinua rakastetaan. Terkuin, Marianne F.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten kauniisti sanottu! Kiitos kovasti Marianne ♥
   Yritän muistaa, että teitä ihania ja aitoja ystäviäkin minulla vielä on :)

   Poista
 2. Antaa ajattelemisen aihetta tämä kirjoituksesi. Paljon viisaita sanoja ja ihanat kuvat.
  Mukavaa lauantaita sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti Krisse ♥
   Kuvat ovat rakkailta kotivesiltä, missä sielu ja silmä lepäävät :)

   Poista
 3. Kaunis teksti ja hyvin kauniit kuvat. Niin me jokainen voimme valita, kenen kanssa vietämme päivämme. Vain yksi elämä. <3 Toki se valikoiminen ei helppoa ole ja kuluttavasta ystävyyssuhteestakin luopumista voi verrata pieneen avioeroon. Paljon on kivirekeä ihmisten sanoissa, jotka kiviä ovat heittäneet, mutta onneksi nykyään on alkanut tuo muisti kummasti huonontua.

  Kaunista viikonloppua sinulle ihanuus <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ihana Tiia, kuin olisit lukenut ajatukseni!
   Mikä ihme siinä oikein on, ettei sitä millään meinaa pystyä luopumaan ihmissuhteesta, vaikka se olisi kuinka kuluttava tahansa? Kiltin "tytön" syndrooma? Miksi yritän miellyttää ja saada hyväksyntää ihmisiltä jotka aiheuttavat pääasiassa pelkkää mielipahaa minulle? Olenko masokisti? ;)
   Niin tai näin, nyt se on loppu. piste.
   Uusi vuosikymmen on lähtenyt puhdistavasti käyntiin...... tosin vain turhia tavaroita oli tarkoitus entisestään vähentää nurkista, mutta taisi mennä pari "turhaa" ihmissuhdettakin siinä sivussa.

   Kiitos vielä Tiia! Sinne toiselle ihanuudelle toivotan kauniita ja kuulaita syyspäiviä ♥

   Poista
 4. Viisaita sanoja! Kiitos, ihana postaus:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paasikiven englantilaiselta historioitsijalta lainaama lausahdus: "Tosiasioiden tunnustaminen on kaiken viisauden alku" taitaa tosiaankin pitää paikkansa.
   Kiitos kovasti Sussi! :)

   Poista
 5. Surullista, että olet joutunut kokemaan ikävää arvostelua. Negatiivisuutta ei kukaan jaksa kuunnella vuosia ja vuosia. Se synkistää mielen. Sellaisilla ihmisillä, joilla on aikaa arvostella muiden elämää, eivät taida elää omaa elämää ollenkaan tai eivät ainakaan ole siihen tyytyväisiä. Kauniita kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä siinä mitään, jos olisin kokenut arvostelun olevan aiheellista ja asiallista, niin olisin voinut yrittää siitä ottaa opikseni, mutta kun ei.
   Asiattomia ja perättömiä syytöksiä sekä suoranaista halveksuntaa mm. tekemiäni valintoja kohtaan.
   Olet oikeassa! Ja negatiivisuuteen on niin helppo lähteä mukaan, mutta ajattelen samoin kuin sinä, että arvostelijat eivät taida olla omaan elämäänsä tyytyväisiä, mikäli heillä sellaista edes on ;)
   Kiitos Kati! Ilahdutit kommentillasi suuresti ♥

   Poista
 6. Kiitos upeista luontokuvistasi ja anteeksi, kun ei tule kommentoitua useammin. Onneksi luonto hoitaa meitä ihmisiä, joiden on joskus niin vaikea antaa kaikkien kukkien kukkia ja keskittyä enemmän siihen omaan elämään. Työelämässä nämä jutut menevät niin, että koko työyhteisö voi huonosti, jos johtaminen on autoritääristä. Tai se herkkä ihminen saa muiden pahan olon niskaansa. Näin eläkeläisenä tuntee elävänsä vapaana ja keskittyy omaan hyvinvointiinsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, älä missään nimessä anteeksi pyytele ♥
   Luonto on parasta lääkettä ja tietenkin ne rakkaimmat ihmiset, joiden tietää kulkevan rinnalla niin hyvinä kuin huonoinakin hetkinä, ja varsinkin niinä huonoina.
   Aina niitä "kaikkitietäviä päällepäsmäreitä" tuntuu löytyvän, niin työyhteisöstä kuin näköjään ystäväpiiristäkin. Onneksi tuosta jälkimmäisestä heidät sentään saa melko helposti poistettua ;)
   Ihania vapauden ja hyvän olon tunteen täyteisiä eläkepäiviä sinulle ♥

   Poista
 7. On todella raskasta, kun on niitä ihmisiä jotka muka tietävät kaiken kaikesta ja vielä arvostelevat muita. Kun arvostelua olen saanut osakseni, olenkin sanonut muutaman kerran: Tervetuloa saappaisiini! Siihen on arvostelut ja ystävyys (onko todellista ystävyyttä ollutkaan?) loppunut. Mutta, nin kuin kommenteissa onkin jo todettu, ehkä arvostelijoilla on itsellä epävarmaolo, huono olla. Ystävät voimme itse valita, mutta jos arvostelija on sukulainen, on tilanne raskas.
  Oikein mukavaa ja rentouttavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinäpä se ongelman ydin varmaan onkin, kun nämä kaikkitietävät arvostelijat eivät osaa asettua toisen asemaan, eivätkä kunnioittaa toisten ratkaisuja ja valintoja.
   Ilmeisesti se on vaan niin hirvittävän paljon helpompaa sortua arvostelemaan toisten tekemisiä ja sanomisia, kuin oikeasti ottaa selvää asioista ja yrittää ajatella itsensä toisen saappaisiin.
   Sen vielä sanon, että raskasta on ollut, mutta enää en yritä miellyttää, ja mikä tärkeintä, en aio enää välittää heidän kärkevistä mielipiteistään.

   Kiitos kovasti Kaisa ♥
   Ja oikein ihanaa viikonlopun jatkoa sinulle myös! :)

   Poista
 8. Allekirjoitan tekstisi, kuten myös sen, että luonnossa oleilulla on tapana laittaa elämä ja ihmisyys mittasuhteisiinsa. Hyväksyn itse sen, että kaikki eivät tykkää kaikista, utseäni harmittaa joskus se, että toimintaani ja sen tarkoitusperiä halutaan tulkita väärin negatiivisen kautta. Sillekään ei voi mitään ja se kertoo usein enemmän arvostelijan omista heikkouksista kuin arvostelun kohteesta.

  Kaikkien ihmisten lanssa ei vaan ole hyvä olla. Turha haaskata omaa rajallista elämäänsä heihin. Minäkin olen karsinut jopa lähipiiristä ihmisiä pois...

  Ihania kuvia taas. Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonnossa oleilu on tehokasta terapiaa ja mikä parasta, täysin ilmaista! :)
   Niinhän se on, kaikkia ei koskaan voi miellyttää, mutta onneksi ei tarvitsekaan. Olisi vaan niin paljon mukavampaa tämä elo meillä kaikilla, jos emme puuttuisi toistemme asioihin niin kärkkäästi ja nimenomaan negatiivisesti.

   Läheltä liippasi täälläkin, mutta näin on kuitenkin parempi. Negatiivisiin, kaikilta muiltakin energiaa imeviin ihmisiin on todellakin turha haaskata aikaa.

   Kiitos Merenneito ♥
   Ihanaa alkavaa viikkoa sinulle myös!

   Poista
 9. Erittäin hyvä päätös! Kyllä välillä olen vakaasti sitä mieltä, että ihminen ei suinkaan ole tämän luomakunnan fiksuin olento. Samoin ajattelen minäkin, että on parempi keskittyä niihin, jotka tuovat istelle ja ympärilleen positiivista energiaa ja unohtaa ne, jotka imevät sitä ympäriltään kaikilta muilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon myös että päätös oli oikea, mutta helppo se ei todellakaan ollut.
   En edelleenkään halua olla hankala, enkä aiheuttaa mitään "draamaa" ja tämä on ollut syynä siihen, että olen näinkin pitkään tyytynyt vain kuuntelemaan jatkuvia moitteita sekä syyttelyä, joka ei todellakaan ole ollut oikeutettua eikä puolueetonta.
   Kaksinaamaisuus on pahinta ja selkäänpuukottajia tuskin kukaan jää kaipaamaan ;)

   Energistä ja positiivista alkavaa viikkoa myös sinulle Pilvi! :)

   Poista
 10. Kyyneleet sanoista jotka loukkasivat, pyyhkii merituuli hellästi poskilta.
  Pettymyksen joka herkkää korventaa, halaavat mielestä metsän puut.
  Vuosisataiset rantakalliot kuiskailevat,anna mennä, jätä taaksesi taakat turhat.
  Ei ole ystävä se, joka ei hyvää sinussa huomaa, arvosta ja helli.

  Postauksesi kosketti syvältä ja koska pidän sinua niin ihanana ihmisenä kauniine sanoinesi, että tunsin jopa kiukkua puolestasi.Tuli vähän samanlainen tunne, kun omaa pikkusiskoa aina haluaa puolustaa joka asiassa.
  Hyvä, että säästät itseäsi ja jätät tämän ihmisen taaksesi.Ja luonto! Surullisina ja pettyneinä päivinä syli,joka ei petä koskaan! <3 <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten kauniisti kirjoitatkaan! Sanasi koskettavat syvälle sieluani ja sydänjuuriani myöten ♥
   Olen monesti todennut, että olen liian sinisilmäinen. Kaksinaamaisuutta en silti enää suostu kestämään. Kerta toisensa jälkeen luotan toiseen ja kerta toisensa jälkeen luottamukseni petetään. En tee sellaisella ihmissuhteella mitään, jossa en voi olla oma itseni, puhua avoimesti ja rehellisesti.

   Olen aiemminkin joutunut luopumaan eräästä ystävästäni, joka tunsi minut todella hyvin jo pitkän ajan takaa. Se oli todella vaikeaa ja surin tätä menetystä pitkään. Nyt taisi käydä niin, että olin tehnyt jo surutyön etukäteen, enää tarvittiin vain päätös, ja nyt sen vihdoinkin pystyin tekemään.
   Taidan olla rohkeampi ja arvostaa itse itseäni enemmän kuin aiemmin, koska en koe enää olevani moisen kohtelun arvoinen. Ansaitsen parempaa.

   Luontoäidin helmassa tulee turvallinen olo ja asiat saavat oikeat mittasuhteet.

   Ja teitä blogiystäviä ihanampia ihmisiä tuskin voi olla olemassakaan ♥ On terapeuttista kirjoittaa näistä asioista, ja nämä teidän mahtavat kommentit ovat voimaannuttavia ja todella rohkaisevia. Olette kullan arvoisia ♥

   Kiitokset sinulle suloiselle siskoselle ♥

   Poista
 11. Kirjoitit asiasta, jota nyky-yhteiskunnassa on paljon. Mutta pienenä yksilönä olen jo aikaa sitten päättänyt, että loksautan korviani vain rakentaville arvosteluille. Kuin myös että tuppaan kehasemaan jopa tuikituntemattomia, jos heillä on esim jotain, jota ihailen.
  Ja hyvän päätöksen olet tehnyt. Mitä sitä pahansuopaisia ihmisiä roikottaa mukana, vaikka edes pitkänkään narun päässä. Kun he aikansa soittelevat, mutta itse ei soita takaisinpäin, loppuu automaattisesti yhteydenpito. (Näin saattaa käydä myös tahtomattaan mukavillekin tutuille, kun on niin pirun laiska ottamaan puhelinta käteen..:)
  Ihanan kauniit taas sinulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voihan hitsin hitsi, kyllä sinä pieni yksilö oletkin perin viisas :)
   Otinpa tietämättäni esimerkkiä sinusta ja voin sanoa että hyvältä tuntuu jo nyt! Toinen osapuoli ei välttämättä ole vielä edes hoksannut koko asiaa, mutta kyllä se ajan mittaan käy selväksi ;)
   Juu, skarpata täytyy minunkin etteivät kaikki kivatkin tyypit katoa elämästä oman saamattomuuteni takia =D
   Kiitos orvokki tästä ihanasta ja piristävästä kommentistasi ♥

   Poista
 12. Olen kanssasi niin samaa mieltä. Osasit todella kiteyttää asian. Sitä on niin helppoa arvostella muita. Ihanaa syksyä! PS Jälleen kauniita kuvia tarjolla. Olet selvästi selättänyt Canonun =D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen monesti miettinyt että olenko kenties kotoisin joltain ihan omalta planeetalta? Jos olen, niin täältä blogimaailmasta olen löytänyt monta muutakin mitä ilmeisimmin samalta planeetalta kotoisin olevaa =D
   Kiitos Katinka ♥ Säädöt on kyllä välillä vähän hakusessa, mutta kyllä se vaan niin taitaa olla ettei minulle ole enää muita kameroita olemassakaan kuin Canon ;)

   Poista
 13. Kirjoititpa viisaita ajatuksia, todella viisaita! Ymmärsin että tässä on myös omaa elämänkokemusta mukana.
  Tuolla työelämässä ollessani koin olevani monesti vähän erilainen. En ole koskaan ollut kiinnostunut esimerkiksi juoruilusta enkä ihmisten arvostelemisesta. Vaikka ,eikös juoruilua jossain tapauksessa pidetä tavallaan "liimana" joka sitoo työyhteisöä, eikä mitenkään pahana ilmiönä.
  Olen ollut aina hyvä kuuntelija ja luottettava siinä. Se ei suinkaan tarkoita sitä ettei miusta olisi juoruttu.
  Olen niin onnellinen kun pääsin pois työelämästä. Voin olla yhdessä pelkästään sellaisten ihmisten seurassa jossa viihdyn.
  Olen myös tavannut täällä blogimaailmassa ihania ihmisiä. Tunnen monen kanssa sellaista sielujen sympatiaa, esimerkiksi juuri tämän blogin pitäjän :)
  Niin, ja ihanat kuvat!  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti omakohtaista kokemusta tästä(kin) aiheesta löytyy. Minäkin olen hyvä kuuntelija ja luotettava, ja ilmeisesti juuri näistä em. syistä minulle on helppo puhua. Minulla on myös hyvä huumorintaju ja viihdyn pienissä porukoissa, joissa on hyvä henki. En silti olen mikään "tyhjänpuhuja" enkä tykkää yhtään juoruilusta, eikä minua myöskään kiinnosta toisten ihmisten henkilökohtaiset asiat, elleivät he itse niistä minulle vartavasten kerro.

   Mieheni on hyvin pitkälti samanlainen, mutta minua, omituista höpöttäjää ;) paljon hiljaisempi ja hillitympi. Meitä molempia taidetaankin useimmiten pitää (vähintäänkin hieman) erikoisina, mikä ei meitä kyllä vähääkään haittaa ;)

   Nykyisessä työyhteisössä viihdyn todella hyvin!! Naisporukassa on omat haasteensa, mutta kaikkien kanssa olen (ainakin toistaiseksi) tullut toimeen ja yhteistyö sujuu erinomaisesti. Olen todella kiitollinen ja iloinen tästä työpaikasta, sillä olen voinut huonosti ja ollut suorastaan ahdistunut parissa entisessä työpaikassa.

   Ihana kuulla, että voit nyt viettää aikaa vain sellaisten ihmisten kanssa, joiden seurassa viihdyt ja sinulla on hyvä olla ♥ Niinhän sen pitäisi olla aina!

   Tämä bloggauksen aloittaminen oli ehdottomasti yksi elämäni parhaita tekoja, sillä todella ihania ihmisiä olen täällä blogimaailmassa minäkin tavannut ja sielujen sympatiaa, sitä tunnen minäkin mm. sinua kohtaan :)
   Kiitos Vikki aivan valtavan ihanista ja sydämen sopukoissa saakka tuntuvista sanoistasi ♥

   Poista
 14. Voi, miten tärkeän asian otitkaan esille! Juuri tuota samaa olen miettinyt monen monta kertaa. Miksi joillakin on tapana arvostella muita, vaikka eivät kunnolla edes tuntisikaan. Mikä siihen antaa oikeuden? Ja olen samaa mieltä, että nuo arvostelijat kohottavat vain omaa huonoa itsetuntoaan typerillä puheillaan.

  En todellakaan halua olla sellaisten ihmisten kanssa tekemisissä, jotka mollaavat muita, koska tiedän, että he tekevät sitä myös minusta selkäni takana. Toinen joukko on sitten ne "hyväksikäyttäjät", jotka haluavat ystävyyssuhteen vain ajaakseen omia etujaan tai tarkoitusperiään. Itsekkyys ja itsekeskeisyys ovat asioita, joita kavahdan. Sellaisiin "tuttaviin" haluan pitää kunnon etäisyyden.

  Aivan ihanat kuvat ja mitkä värit kallion kasveissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun oli ihan pakko tästä aiheesta kirjoittaa, sillä olen aiemminkin joutunut pistämään totaalisesti välit poikki erään "ystäväni" kanssa, kun en enää jaksanut olla hänen jatkuvien arvostelujensa kohteena. Ja hän nimenomaan mollasi minua selkäni takana. Erityisen ikävää siinä on se, että monesti nämä jopa täysin perättömät jutut paisuvat ja muuttuvat matkalla. Inhoan juoruilua, varsinkin kun se useimmiten on sävyltään negatiivista.
   Totta! "Hyväksikäyttäjät" ovat ihan oma lukunsa ja heihin onkin syytä pitää riittävän suuri "hajurako" =D

   Tästä minun on nyt hyvä jatkaa elämääni eteenpäin ilman itsekkäitä ja ikäviä ihmissuhteita.

   Kiitos Päivi ihanasta ja kannustavasta kommentistasi ♥

   Mukavaa viikonloppua Airisrantaan! :)

   Poista
 15. Voi Ansku, tuo on niin tuttua että siitä voisi kirjoittaa vaikka kirjan. Mulla on myös elämässäni juuri tämän kesän jälkeen vahva fiilis että mun pitää "poistaa" niiden turhien tavaroiden lisäksi myös joitakin ihmisiä (joita pidin ystävinä). Eräskin "ystävä" kyseli naapuriltani minusta kun ei ollut nähnyt mua aikoihin (kesäinen äksidentti)! Minä päätin että hän ei ole enää ystävä koska mielestäni ystävät pitävät yhteyttä eivätkä kysele naapureilta asioita! Minä olen myös elämäni aikana saanut niin paljon arvostelua osakseni että en todellakaan tunne tarvetta "tarvita" näitä ihmisiä elämässäni. Olen tällainen mikä olen, omanlainen. Muutkin ovat omanlaisia mutta mulla ei ole tarvetta heitä arvostella.
  Ihanaa viikonloppua sinulle <3
  Ps. Oletko huomannut "uusvanhan" blogini uuden osoitteen? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä. Valitettavan paljon näitä "ystäviä" tuntuu löytyvän :(
   Toisten ihmisten arvostelu on ilmeisesti niin paljon helpompaa kuin heidän arvostamisensa, mikä on kyllä todella ikävää.

   Pöh, olenpa puusilmä, sillä en ollut huomannut blogisi uutta osoitetta, joten kiitos kun vinkkasit :)

   Ihanaa viikonloppua sinullekin ♥

   Poista