tiistai 13. lokakuuta 2015

Myrskyä ja myötätuulta

Tämän lokakuu alkoikin varsin vauhdikkaasti Valio-myrskyn merkeissä, joka lopulta jäi ennustettua "kesymmäksi" ainakin täällä meidän suunnalla. Luin myöhemmin lehdestä, että länsirannikolla mm. Sälgrundin saarella tuuli oli noussut puuskissa lähes 32 m/s ja nostattanut 4-metrisiä aaltoja. 
Kyllähän täälläkin joitakin puita kaatui ja oksia katkeili, mutta myrskylukemiin ei tuuli tainnut yltyä kuin satunnaisissa puuskissa. Aallotkaan eivät lyöneet veneen katon yli, kuten syysmyrskyssä neljä vuotta sitten. Silloin tuntui erityisen mukavalta että veneestä löytyy myös sisäohjaamo, vaikka matka lähisaareen ei kauaa kestäkään. Tällä kertaa vain partaiden ja kannen yli lyöneet aallot ja kova tuuli pirskottivat kylmää merivettä päällemme. Vedenkestävää vaatetta ylle ja riittävästi lämmintä alle, niin ei haittaa pienet, eivätkä vähän isommatkaan puhurit ja pärskeet.

Saaren länsipuolella tuulen ja aaltojen pauhu oli melkoista, joten voin vain kuvitella millainen korviahuumaava meteli voikaan syntyä tuulen ulvoessa myrskylukemissa ja aaltojen kasvaessa muutamaa kokoluokkaa suuremmiksi. Toivottavasti pääsen vielä joskus kokemaan sekä kuvaamaan oikein kunnon myrskyn mahdin. Turvallisesti maan kamaralta käsin tietenkin :)
Seuraavana aamuna länsirannalta kantautuva pauhu oli jo huomattavasti vaimeampaa ja aallot entisestään madaltuneet. Kotiin pääsimme tällä veneilykaudella ensimmäistä ja todennäköisesti myös viimeistä kertaa seilaamaan myötätuuleen, vauhdikkaasti aallonharjalla ratsastaen.
Lokakuu toi tullessaan myös yöpakkaset ja liukkaat tiet, joten nyt erityistä varovaisuutta liikenteessä!
 Valoisia ajatuksia ja voimia askeliinne! 
-ansku-


14 kommenttia:

 1. Tuulta on kyllä riittänyt tänäkesänä ja syksynä yli oman tarpeen. Me katselimme kunnon aaltoja lomallamme Utössä, hurjalta näytti. Ihania kuvia olit jälleen saanut otettua =).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuulta on todellakin riittänyt enemmän kuin tarpeeksi, tosin purjehtijat saattavat olla asiasta eri mieltä ;) Muistan kyllä ne upeat Utön aaltokuvasi! Huikean hienoa katseltavaa ja voin uskoa että paikan päällä nähtynä ja koettuna vielä monin verroin hienompaa.
   Kiitos Katinka!

   Poista
 2. Ja te lähditte merelle. Rohkeita olitte. Ja hienoja kuvia otit! Aikamoisia tyrskyjä. Kyllä ne kovemmat myrskyt pitää maissa nähdä, merellä on silloin vaarallista. Meillä vene nostettu ylös. Pressu vielä laittamatta, tilattiin uusi pressu ja sitä odotellaan. Hallipaikkaakin odotellaan... nyt sijalla viisi. Voi mennä vuosia tai sitten ei.
  Kivaa viikkoa merenkulkijalle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Tuula, minä olen kaikkea muuta kuin rohkea ja siksi lähisaari oli ainut vaihtoehto tälläkin kertaa! Lähdimme liikkeelle ennen kuin tuuli ja aallokko nousivat liian koviksi ja matka on todellakin lyhyt :)
   Meidänkin paatin nostopäivä lähestyy, sillä päivät alkavat kohtapuoliin olla jo niin lyhyitä että on aika "luovuttaa" ja päästää paatti ansaituille talviunilleen ;)
   Pidän peukkuja että saatte hallipaikan nopeasti! Olisihan se helpompaa ja mukavampaa kun ei tarvitsisi telineiden ja pressujen kanssa urakoida aina syksyisin ja keväisin.
   Kiitos kovasti Tuula ja kivaa kuluvaa viikkoa sinullekin ♥

   Poista
 3. Kiitos! Oi, olette ollut merellä vielä lokakuussakin ja syysmyrskyssä. Pidän itse veneilystä, eikä aallokot kesällä pelota. Luotto on kohdallaan kapteenin suhteen.Mutta, syksy, kylmä, hämärä ja myrskyt ovat pelottavia. Näin syksyisin kun myrskyää merellä, olen erittäin tyytyväinen kun oma merikapteenini on kotona kanssani. Ei siis maailmanmerellä! Kuvasi olivat jälleen kauniita! Mukavaa viikon jatkoa! Kaisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän veneilykausi alkaa yleensä kun jäät lähtevät ja lokakuun loppuun veneillään mikäli säät sallivat :) Noin 6kk on paattimme aina vedessä ja sen jälkeen tuntuu jo oikeastaan aika kivalta päättää kausi. Ja juuri samoista syistä joita sinäkin jo tuossa luettelit =D Lähisaaret ovat ainoat joihin uskallan enää kauden tässä vaiheessa lähteä. Niistä pääsee aina turvallisesti kotiin, jos vaikka tuuli yltyisi ennustettua kovemmaksi.
   Kiitos Kaisa ja oikein mukavaa viikon jatkoa sinullekin ♥

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Harmi kun näissä ei ole ääntä mukana ;)
   Kiitos Kirsti ♥

   Poista
 5. Ihania kuvia! Juuri tuollaisista näkymistä minäkin haaveilen (maankamaralla). Voin kuvitella tuon aaltojen äänen <3 Nuo silokalliot ovat niin kauniita, nyt ei ehkä onnistuisi enää ainakaan siellä mun rakas "harrastus" kiviltä kiville hyppely.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, emme mekään enää uskaltaneet hypellä rantakivillä, joka kuuluu meidänkin "harrastuksiin" aina kun mahdollista =D
   Aivan mahtavaa jos kuvien välityksellä pystyy kuvittelemaan aaltojen pauhun! Melkoisen kova ääni niistä lähtikin ja raikas tuuli lennätti vesipisaroita sekä kasvoillemme, että myös kameran linssiin ;)
   Kiitos ♥

   Poista
 6. komeat pärskeet! meri on aina muuttuva ja upea. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sussi ♥ ja sitä samaa myös sinulle!

   Poista
 7. Komeita kuvia ja meri on jopa pelottava kun pauhuaa. Toivottavasti ensi viikolla Tukholman risteilyllä, ei keinuta.... Kivaa loppuviikkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia ♥ Laivalla keinuminen ei ole ollenkaan mukavaa, joten toivotaan että se kulkee vakaasti :)
   Aurinkoa viikonloppuusi!

   Poista