lauantai 1. elokuuta 2015

Paatin pentteri

Vanhan paattimme pentteri ei ole varustukseltaan, eikä varmaan käytännöllisyydessäkään kaikkein parhaimpia. Lasku-/työtilaa on minimaalisesti, uunia ei ole ollenkaan ja jääkaappikin on melko pieni ja epäkäytännöllinen eikä muutakaan kaappitilaa taida olla koskaan riittävästi, mutta...
koskaan nämä puutteet eivät ole meitä haitanneet tai häirinneet vähimmässäkään määrin. Kylmälaukut on keksitty ja pilssiin kätkemme aina osan ruoista sekä juomista. Kaasuhellalla olemme saaneet valmistettua maittavia aterioita ja toisinaan olemme kotona tehneet valmiiksi ruokia, joita olemme sitten vain lämmittäneet paistinpannussa. Mikä on kuitenkin se kaikkein tärkein asia, on tietenkin tunnelma. Ja sehän on ollut tässä kyökissä aina enemmän kuin kohdillaan.

Viimeksi Kotkan Meripäivillä tuli jälleen kerran vietettyä aikaa aikuisten lastemme sekä heidän puolisoiden kanssa ja paatilla oleilimmekin enimmäkseen sen ahterissa eli peräosassa, jossa pentteri, eli keittiö sijaitsee.

Pentterin pöydältä löytyy mieheni kuopuksen virkkaama jättimäinen tiskirätti / pöytäliina.  On sanomattakin selvää, että kauniin ulkonäkönsä takia liinaa ei ole tiskirättinä pidetty :) Hauska sattuma muuten, että äitini osti samoihin aikoihin meille tuliaisiksi turkoosin mariskoolin, joka päätyi tietenkin liinan kaveriksi.
Istuimien päältä löytyvät torkkupeitot, joiden tarkoitus on lähinnä suojata istuintyynyjä pikkukoiran petaukselta. Se mokoma kierii, pyörii ja kuopsuttaa tassuillaan pedatessaan itselleen mahdollisimman mukavaa alustaa. Toki noiden peittojen alle on itsekin mukava käpertyä vaikkapa maittavan ruokailuhetken jälkeen pienille päivätorkuille. Pentteristä löytyy myös monta muuta mukavaa, mutta ehkä myös hieman lapsellistakin asiaa, kuten muumiaiheiset peltipurkit, sakset, laseja sekä tietenkin majakkamukeja :)
Tuorein tulokas on  Elliksen arvonnasta hiljattain voittamani "maailman kaunein patalappu" joka sopii paattimme pentteriin kuin nenä päähän, vaikka uuni, ainakin vielä toistaiseksi, sieltä puuttuukin.Tuuli vihmoo ja köydet narahtelevat paatin keinahdellessa puolelta toiselle. Onneksi ei ole kiire mihinkään. Jäädään pitelemään tuulia vaikka vielä huomiseksikin. Nyt hörppään muumipappalasista sen viimeisenkin tilkan ja kömmin kokkaan eli paatin keulapiikkiin kipparin kainaloon uneksimaan aurinkoisista, lämpöisistä ja tyynemmistä päivistä.
Kauniita unia ja sateetonta sunnuntaita toivotellen

-ansku-


14 kommenttia:

 1. Wau, onpa upea tunnelma! Pentteri on minulle ihan uusi sana, koska en ole veneillyt. Merta rakastan kuitenkin aina:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti Sussi! :) Joku muukin ihmetteli käyttämääni pentteri-sanaa, joten tässä postauksessa selvisi sen ja muutaman muunkin veneeseen liittyvän merellisen sanan merkitys :)

   Poista
 2. Näyttääpä teillä paatissa kodikkaalta. Puupaatti on aina lämpimämpi kuin lasikuitu. Itse kun haaveilen vanhasta puupaatista, kapteenini ei. :) Katsotaan mihin päädymme, uusi ja hieman isompi/tilavampi kun on hakusessa. Keittiö ei varmastikaan ole isompi kuin nytkään. Mutta, kaikkea ei voi saada. Aurinkoisia päiviä sinulle! Kaisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos kovasti sinulle kauniista sanoistasi! :)
   Lasikuitua on meidänkin paattimme ulkopinnoiltaan teak-kantta lukuunottamatta. Se on kompromissi, johon jouduin taipumaan, sillä minunkaan kipparini ei halunnut tosivanhaa puupaattia, kuten minä =D Sisätilojen puupintoihin ihastuimme molemmat heti ensinäkemältä ja ne vaikuttavat positiivisesti veneen tunnelmaan. Ainakin meidän mielestä ;)
   Juu, kaikkea ei todellakaan voi saada, mutta tämä meidän kelluva kesäkotimme on ainakin meille niin rakas ja tärkeä, että sen kauneusvirheet ja puutteet eivät ole häirinneet meitä yhtään. Vanheneva paatti ja sen vanheneva miehistö sopivat täydellisesti yhteen ;D
   Lämpöisiä ja leppoisia kesäpäiviä sinulle ja kiitos vielä ilahduttavasta kommentistasi ♥

   Poista
 3. Voi miten idyllistä ja tunnelmallista. Sellaista vanhan hyvän puukäsityön tuomaa aitoa laivatunnelmaa, jota ei enää uusista veneistä löydy. Kyllä tuolla kelpaa istuskella tuulen ulkona vihmoessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniisti sanottu! Kiitos Pilvi :) Heti ensimmäistä kertaa kun näimme tämän veneen, ihastuimme juuri kyseiseen tunnelmaan, ihan kuten siskonikin, joka kutsuukin venettämme osuvasti minilaivaksi =D

   Poista
 4. Oi miten ihanan näköistä ja ennen kaikkea tunnelmallista teillä on. Veneessä on aina liian pienet tilat, mutta ei se haittaa. Sopu sijaa antaa =D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katinka! Ikinä ei ole riittävästi varsinkaan kaappitilaa, mutta toisaalta sitä on oppinut ajattelemaan tarkasti, mitä oikeasti tarvitaan ja mitä ei. Mitään turhuuksia ei juurikaan viitsi matkassa mukana kuljetella ;) Ja totta! Sopu sijaa antaa =D

   Poista
 5. Näyttääpä tunnelmalliselta ja ihanan persoonalliselta! (Vähän toista kotoisuudessaan kun meillä, vaikka uuni,hella ja iso jääkaappikin löytyy ;) )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos kovasti Merenneito! Persoonallinen tämä meidän paattimme todellakin on, kuten miehistönsäkin =D

   Poista
 6. Ihanan houkuttelevan ja tunnelmallisen näköinen pentteri - ei ihme, että tuolla viihtyy tunnelmoimassa! Kiva, jos olet tykännyt patalapusta - se on takuulla onnellinen päästessään pentteriä koristamaan. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista Ellis! :)
   Käyttöön tarkoitetut ja pentteriä koristavat patalaput ovat kaksi eri asiaa ja sinun tekemäsi kaunokainen kuuluu ehdottomasti tuohon jälkimmäiseen, mutta on sillä koristeena olemisen lisäksi toinenkin erittäin tärkeä tehtävä. Vanha kahvipannumme nimittäin kuumenee kaasuhellalla polttavan kuumaksi ihan kahvaa myöten, joten aina kahvia kaataessamme, suojaa se käsiämme palamiselta :)
   Lämpöisiä ajatuksia lähetän luoksesi täältä helteisestä saaristosta ♥

   Poista
 7. Voi mikä ihana tunnelma on veneessänne. Puuvene parhaimmillaan. Kaunista ja viihtyisää.
  Kelpaa tuolla matkata meriä. Olipa kiva kun esittelit veneenne, rakkaan kesäkotinne!
  Ihanaa elokuuta ystäväiseni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Tuulia! Kiva kun piipahdit ilahduttamassa ihanalla kommentillasi ♥
   Täällä helteet hellivät meitä ja paatin pentterissä parhaillaan tätäkin viestiä kirjoittelen. Pakko välillä olla sisällä kun aurinko niin kuumasti porottaa, ettei nahka meinaa kestää aurinkorasvasta huolimatta ;)
   Ihanaa elokuuta sinullekin!

   Poista