perjantai 8. toukokuuta 2015

Jätesäkillinen

Viime lokakuussa postasin ensimmäistä kertaa roskien keräämisestä otsikolla Roskabongarit. Nyt on vuorossa toinen roskien keräämiseen liittyvä postaus.
Mainitsen tässä vielä kertaalleen, että minä ja mieheni olemme jo vuosia noudattaneet "Kerää roska päivässä"-periaatetta ja osallistuneet "Siisti Biitsi"-siivoustalkoisiin, sekä ihan kahdestaan keränneet aina keväisin ja syksyisin tutuista retkisaaristamme roskia säkkikaupalla.

Jo maaliskuussa ihanan (olen) ihan pihalla-blogin energiaa ja iloa pursuava Tuitiina haastoi minut keräämään jätesäkillisen roskia tänä keväänä. Tämä postaus on vastaus tähän hienoon haasteeseen. Enemmänkin kuulemma saa kerätä, ja voitte uskoa, että mehän keräsimme kun kunnolla vauhtiin pääsimme ;)
Kiitos vielä Tuitiinalle haasteesta Siivouksemme kohteeksi päätin heti valita kauniin lähisaaremme, jonka rannat ovat joka kevät ja syksy valitettavan roskaisia. Tätä kyseistä retkisatamaa ei enää huolla PSS Ry, joten päätin rohkeasti laittaa sähköpostia Kymen virkistysyhdistyksen eli Kyvi Ry:n toiminnanjohtajalle. Kysyin häneltä, että mikäli keräämme saaresta roskia, voisiko yhdistyksen huoltovene kuljettaa jätesäkit sieltä pois. Hänen vastauksensa oli hyvin positiivinen sekä kannustava ja sovimmekin samantien, että jätämme säkit länsirannalle, paikkaan mihin huoltoveneen kanssa pääsee kätevästi rantautumaan. Tällä viikolla nuo viime sunnuntaina täyteen keräämämme säkit on haettu pois. Yhteistyössä on voimaa, kiitos! :)

Kauniilta näyttää länsipuolen upea, noin kilometrin pituinen hiekkaranta. Lähempi tarkastelu paljastaa kuitenkin karun totuuden. Siivosimme tätä rantaa roskista noin 500m:n matkalta.Rantahietikon reunassa kasvaviin ruusupensaisiin oli tarttunut "muutama" roska, joiden noukkiminen käsipelillä oli hieman haasteellista ja paksuista hanskoista huolimatta olivat käsivartemme urakan päätyttyä kyynärpäitä myöten naarmuilla. Täytynee hankkia roskien keruuseen tarkoitetut pihdit, niin säästyvät niin kädet naarmuilta kuin selkä väsymiseltä ;)


Valitettavasti rannalta löytyi myös lasia niin paljon, että pikkukoiruudelta piti kieltää kokonaan osallistuminen roskien keräämiseen. Onneksi sieltä löytyi paljon keppejäkin, joita se sai silputa aikansa kuluksi ja hyviä sytykkeitä niistä iltanuotiota varten tulikin 


Tässä meidän urakointimme lopputulos:


Haasteen tarkoitus on paitsi kerätä vähintään se yksi jätesäkillinen roskia tänä keväänä, tehdä myös juttu keräyksestä kuvineen ja haastaa mukaan kaikki lukijat sekä 10 bloggaajaa.

Päätin haastaa kaikki lukijani tämän kesälomakauden aikana, sekä kaikki veneilyaiheisten blogien bloggaajat tämän veneilykauden aikana mukaan kantamaan kortenne kekoon viihtyisämmän ja turvallisemman ympäristön puolesta!

"Ole itse se muutos, jonka haluat nähdä maailmassa tapahtuvan"  -Mahatma Gandhi-


22 kommenttia:

 1. Mielettömän hieno haaste! Meillä rantautumiskohteita ei ole kovin paljon, mutta lupaan tehdä tämän jonkun niistä kohdalla kesän aikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielettömän hieno uutinen että olet mukana! ♥ Toivottavasti esimerkkisi innoittaa muitakin osallistumaan tai ainakin olemaan roskaamatta :)

   Poista
 2. Wow ja wow! Upeeta! Mahtavaa! Ihastuin teihin juuri aavistuksen lisää =D
  Ja otan haasteen vastaan!
  Surullista, että ihmiset roskaavat. Osa voi olla ns. tuulen tuomaa, mutta lasinsirut tuskin tuulen mukana tulevat. Onneksi on olemassa teidänlaisianne ihmisiä. Ja mahtavaa, että kyvissä osattiin arvostaa toimintaanne.
  Hyvin sanottu "loppukaneetissa", tuon kun aina muistaisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee! =D
   Olen todella iloinen että olet mukana! ♥
   Minusta roskaaminen on hävettävä ja nolo teko.
   Uskon tuohon Gandhin viisauteen ja yritän toimia sen mukaisesti omassa elämässäni :)

   Poista
 3. Hienot talkoot olitte järkänneet ja tulos on silminnähtävää. Keräilen pikkuroskia saarista purjehdusretkillä ja aiomme jatkaa sitä. Merikarhusaaret nyt ovatkin aina roskattomia. Ongelmallisia ovat sellaiset saaret, joihin virtaukset tuovat isoakin roinaa mereltä. Siis niin isoa, ettei sitä kuskata edes jätesäkeillä.

  Siisti biitsi tempaus on Turun Ruissalossa parin viikon kuluttua. Jos en olisi silloin kisoissa, niin siinä olisi ollut hyvä mahdollisuus osallistua.

  Mutta ei siis roskata ja kerätään mitä löydetään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunpa kaikki toimisivat yhtä vastuullisesti, niin roskaamisongelmaa ei edes olisi :)
   Näistä meidänkin keräämistä roskista aika suuri osa on tullut virtausten mukana mereltä, emmekä isoimpia saaneet edes raahattua mukanamme. Jäi sinne vielä mm. auton renkaita 2 kpl, kiuas, monenlaista rakennusjätettä yms. Saimme kuitenkin paljon muovia, tölkkejä ja lasia pois rannalta. Syksyllä sitten jatkamme taas siitä mihin tällä kertaa jäimme. Toivon että saamme lisää porukkaa mukaan talkoisiin.

   Toimimme juuri näin,kuten tähänkin asti, ja toivomme mahdollisimman monen liittyvän joukkoomme :)

   Poista
 4. Nyt kyllä ihmettelen, miten voikaan olla noin paljon roskia Suomen rannoilla?!! Onneksi on kaltaisianne ihmisiä, mutta se on väärin, että jotkut ovat noin piittaamattomia. Hienoa työtä teiltä, nostan hattua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Tämä kyseinen saari on suosittu retkeilykohde ja lisäksi merivirtaukset tuovat sen länsirannoille suuret määrät kaikenlaista roskaa ja roinaa. Tietysti pistää miettimään, miten ne roinat sinne mereen ovat joutuneet.
   Itseäni suututtaa moinen piittaamattomuus, mutta suuttumuksen voimalla pistimme hihat heilumaan ja saimme myös paljon aikaiseksi =D

   Poista
 5. Todella hieno juttu! On tosi huolestuttavaa, miten paljon joka paikasta löytyy nykyisin roskia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sussi! :)
   Minua suututtaa moinen tyhmyys ja piittaamattomuus ja olen myös huolestunut roskien määrästä. Mitenhän asenteita saisi muutettua parempaan suuntaan?

   Poista
 6. Sydämellistä äitienpäivää Ansku. Täälläkin mukana haasteessa. Ukkeli teki pihahommat ( en pysty yhtään maata kuopimaan allergioiden takia) mutta sanoin, että olemme haasteessa mukana, että pitää kuvata jätesäkit, no ne säkit menivät jo menojaan. Mutta hengessä mukana. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin sinulle Tiia ♥
   Hieno juttu!! Ja on sinulla kyllä aika ihana ukkeli =D

   Poista
 7. En ole uskoa, miten paljon moskaa saitte kerätyksi! Ehdottoman tärkeällä asialla olette olleet, komppaan täysillä. Luonnon roskaaminen saa minut näkemään niiiin punaista! En voi käsittää sellaista piittaamattomuutta.

  Lämmin ajatus luoksesi ja lempeää äitienpäivän iltaa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En voi myöskään ymmärtää moista välinpitämättömyyttä. Kunpa keksisimme jonkun keinon muuttaa ihmisten asenteita ja tapoja.
   Kiitos samoin sinulle Hannah ♥

   Poista
 8. Hyvä ihme! Että siis noin paljon törkyä. Meidän rannalla täällä Hailuodon Vaskessa lojuu kaksi pulloa, ei muuta. Käyn huomenna hakemassa ne pois, ovat kyllä meren tuomia, luulen. Huomaatkos, että sain sysäyksen projektistasi! Kiitos. Riitta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kyseinen saari on omien näkemystemme mukaan näiden meidän kotivesien roskaisin. Osasyyllisenä ovat merivirrat, jotka tuovat erityisesti tuolle länsirannalle kaikenlaista rojua ja roskaa, joiden päätyminen mereen on kyllä pääasiassa myös meidän ihmisten syytä.
   Yksi syy on myös se, että tämä saari on todella suosittu retkikohde, joten mukaan mahtuu monenlaista retkeilijää sekä rellestäjää. Kaikki eivät valitettavasti kunnioita luontoa kuten kuuluisi.
   Jee, hyvä Riitta! =D On ne kaksi pulloakin hyvä hakea sieltä pois ennen kuin rikkoutuvat!

   Poista
 9. Tähän haasteeseen osallistumme varmasti! Ihmisten välinpitämättömyys luonnossa on toisinaan käsittämätöntä :( onneksi suurin osa tietää minne roskat laitetaan ja haluaa pitää ympäristön & saariston siistinä.
  On muuten ollut hienoa huomata, miten meidän 3-vuotias aina ihmettelee miksi joku on jättänyt roskia kaduille sekä luontoon. Huolissaan niitä kuskailee roskiksiin (jos vaan annetaan koskea...).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, tosi hienoa!! :)
   Onneksi tosiaankin vähemmän on niitä, jotka pitävät luontoa ja vesistöjä isoina roskiksina.
   Oii, ihana pikkuinen ♥


   Poista
 10. Hienoa Ansku! Ihan uskomaton määrä roskia :( Kuinka ihmiset kehtaavat!
  Kiva kun heitit haasteen eteenpäin lukijoille ja niin moni jo lupasi mukaan lähteä! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuitiina itsellesi hienosta haasteesta! ♥
   Minustakin on ihan mahtavaa, että jo monet ovat luvanneet ottaa haasteen vastaan :)

   Poista
 11. Kiitos, tulemme osallistumaan omalta osalta jätteiden keräämiseen reissullamme. Kyllä noita roskia valitettavasti on kaikkialla. Tuo luonnon kunnioittaminen lähtee aina itsestä ja kotikasvatuksesta. Meillä myös lapset ovat kyllästymiseen saakka joutuneet keräämään aina kaikki tuottamansa roskat pois luonnosta. Mutta ovatpa nyt jo siihen tottuneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Hyvä te! :)
   Toivon että meidän kaikkien vastuullisien vanhempien, sekä veneilijöiden esimerkillinen toiminta saisi aikaan asennemuutoksen edes yhdessä roskaajassa.

   Poista