keskiviikko 7. elokuuta 2013

Hyvää huolenpitoa

Olen aiemmin jo kertonut siitä, kuinka valtavasti veneilyharrastus on tuonut uutta sisältöä elämääni. Olen myös kertonut miten meillä tai siis minulla varsinkin on tapana hurahtaa täysillä kaikkeen tekemiseen ja harrastamiseen. Huomaan silti välillä hämmästeleväni, miten tärkeä ja suuri osa meidän elämää tuo Sapokan aallonmurtajalla kelluva veneemme onkaan.

Tiedän tämän kuulostavan hömpältä tunteilulta, mutta se on meille enemmän kuin pelkkä vene. Onhan se sentään meidän reissukaverimme ja uiva kesämökkimme, jolla vietämme n. 6 kk:n pituisen kauden aikana lähes kaiken vapaa-aikamme. 4-5 vkon pituinen kesälomakin vietetään käytännössä kokonaan veneellä. Persoonalliselta paatiltamme löytyy jopa "luonnetta" ;) Se esim. pyrkii aina peruutettaessa kääntämään perän oikealle. Suoraan eikä vasemmalle se ei suostu kääntymään ennenkuin vauhtia on riittävästi. Tosi kiva ominaisuus ahtaissa satamissa! Sillä on myös omat kauneusvirheensä, joita kaikkia ei enää edes yritetä saada piiloon. Toisaalta miksi pitäisikään, kertovathan ne omalta osaltaan menneistä seikkailuista ja sattumuksista. Ehkä se juuri näiden vikojensa ja ominaisuuksiensa takia tuntuukin niin itsellemme sopivalta. Vakka kantensa valitsee ;)

Veneen tekniikka on tullut varsinkin miehelleni täysin tutuksi huoltojen ja kunnostustöiden myötä. Muutamia pieniä parannuksiakin on tehty ja on parhaillaankin tekeillä. Puupintojen kunnostaminenkin oli meille molemmille aivan uusi aluevaltaus ja siinä on parasta, kun työn tuloksen näkee niin nopeasti. Aina se lopputulos ei ole toivotunlainen, mutta kuten Puuvenekeskuksen pojatkin meitä neuvoessaan totesivat: Työ tekijäänsä opettaa! Totta. Tässä kohtaa voin myös kiitollisena todeta, että myös isäni on meitä opettanut ja auttanut, kiitos!

Ikkunoiden tiivisteiden ja sisäverhoilun uusiminen ovat seuraavat edessä olevat suuremmat projektit em. puuosien ja pohjan kunnostamisen lisäksi. Onneksi on monta blogia, joista voi käydä ottamassa oppia ja vinkkejä ennen töihin ryhtymistä! :) Ajan- ja rahanpuute ovat ainakin meillä ne kunnostustöiden pahimmat viholliset, mutta emme ota niistä liikaa stressiä ja mitäpä se edes hyödyttäisi. Tärkeintä on pitää huolta siitä että tekniikka toimii eikä vene vuoda mistään. Kauneus on sitäpaitsi katsojan silmässä ja rakkaushan on tunnetusti sokea ;)


Muistan kun kävimme katsomassa veneitä, lähinnä liukuvia ja puoliliukuvia matkaveneitä, niin yllättävän usein jouduimme pettymään, koska monet olivat todella epäsiistejä ja muutenkin huonossa kunnossa. Muutama veneparka oli joutunut värjöttelemään talvitelakalla täysin vailla suojaa, eräskin trailerilla nököttävä, ok-talon takapihan perimmäiseen nurkkaan työnnettynä. Joidenkin veneiden sisätilojen "tuoksusta" tuli ensimmäisenä mieleen perunakellari. Olin hämmästynyt miten huonosti ihmiset veneitään "kohtelevat" ja silti hintapyynnit olivat heidän mielestään aivan kohdallaan?! Ei meidän mielestämme, joten etsintä jatkui.
Lopulta valitsimme, ehkä hieman yllättäen, uppoumarunkoisen eli hitaan, mutta tilavan paatin omaksemme.Siellä se ylväästi "nokka pystyssä" ja kyljet kiiltäen nökötti talvipukeillaan ja myyjä (toinen omistaja) esitteli venettä ylpeydellä ja kaikesta näki ja kuuli, että tästä paatista on pidetty enemmän kuin hyvää huolta. Saimme kuulla myös ensimmäisestä omistajasta ja veneen tilaamisesta sekä valmistuksesta Syrjäsuon veneveistämöllä kuin myös siitä, miten vene oli saanut nimensä. Iloinen yhteensattuma, että veneen ensimmäisen omistajan vaimo on nimeltään Auli, kuten mieheni nuorempi tytärkin. Näin ollen Auliina sai pitää kauniin nimensä. Aivan pelkästään tunteella ei ainakaan mieheni ostopäätöstä tehnyt, itsestäni en mene takuuseen ;) Olimme lukeneet Vene-lehden testitulokset sekä haastatelleet yhtä samanlaisen veneen entistä omistajaa. 
Olimme myös menossa katsomaan toista vastaavanlaista yksilöä,  mutta se oli jo ehditty myydä, kun soitimme sopiaksemme tapaamisajankohtaa. 
Toivottavasti hyvä huolenpito takaa sen, että meillä on vielä lukuisia yhteisiä vuosia edessämme. Perjantaina taas säiden salliessa köydet irti ja Auliinan keula kohti uusia seikkailuja....Viikonlopun veneretkellä tiedossa tunnelmointia tuikkujen ja lyhtyjen loisteessa ja ehkäpä ne villasukatkin saa jo kaivaa kaapin perukoilta käyttöön :) Saas nähdä kuinka käy. Mukavaa loppuviikkoa kaikille!


14 kommenttia:

 1. No et kyllä kuulosta yhtään hömpältä, tai jos jonkun mielestä kuulostat, niin hän ei kuulu kohderyhmään ja on vain vailla elämän suurta kiintopistettä! ;)

  Veneessä matkataan pienissä neliöissä yhdessä läheisten kanssa, koetaan uusia asioita ja ratkotaan eteen tulevia haasteita usein primitiivisissä olosuhteissa, mutta aina kauniin luonnon helmassa. Huonollakin säällä veneessä on tunnelmaa. Mikäs sen parempaa irrottautumista arjesta nykyihmiselle. Ihanaa, että pääsette taas viikonloppuna rakkaan elämänmuotonne pariin. Muista kans sitten ottaa ne villasukat mukaan, niin sitten niitä ei suuremmalla todennäköisyydellä tarvita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Pilvi aivan ihanasta kommentista! :) Ja juu, ne villasukat ovat jo samassa kassissa tuikkujen ja lyhtyjen kanssa eteisen nurkassa odottamassa perjantaita ;) Tuntui vähän hölmöltä niitä mukaan pakata, kun täällä on tänäänkin ollut lähemmäs 30 asteen helle. Yöllä voi kuitenkin jo tulla vilu ;)

   Poista
 2. On se kumma jos porukka ei hoida veneitään. Niissä vietetään kuitenkin se paras aika vuodesta. Itse haluan että on siistiä ja viihtyisää. Lisäksi on turvallisuusnäkökohta. Kelin kovetessa pitää rakenteiden ja osien toimia. Paljon paremmalla mielellä voi seilata kun on hoitanut kaunotartaan.

  Meillä oli vene kylmä aamusta kun merivesi oli 15 astetta. Nyt on aamut ja yöt olleet ihan lämpimiä. Ei ole paksuja sukkia tarvittu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä purkkari-ihmiset ovat yleisesti ottaen fiksumpia kuin moottoriveneilijät ;) Tai ehkä nämä hieman vanhemmat veneitään myyneet herrat olivat totaalisen kyllästyneet veneilyyn, jolloin ei enää huolto- ja kunnostustyötkään kiinnostaneet. Yksi niistä veneistä oli vielä tänä keväänäkin nettiveneessä myynnissä. Kertonee aika paljon. Itse en kehtaisi edes laittaa myyntiin venettä, ellei se olisi kaikin puolin kunnossa. No, meitä on niin moneen lähtöön.... Juu, eipä ole villasukilla vielä virkaa ollut täälläkään ja hyvä niin :) Oikein mukavia reissunjatkoja sinne teille :)

   Poista
 3. Oi ja voi, miten ihania kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Nonna! :) Ulko-Tammiosta otettu nuo kaksi ensimmäistä kuvaa ja Ulko-Nuokoista seuraavat :)

   Poista
 4. Ihan mielettömän ihana postaus! Oli valtavan hienoa lukea teidän veneen tarina. Samaa olen ihmetellyt usein, että kaikki ei todellakaan pidä hyvää huolta veneestään. Meidän perheelle se on silmäterä ja myös meidän veneeltä löytyy samalaista luonnetta kuin teidän, kääntyy mielellään peruutettaessa vain tiettyyn suuntaan =D. Mielestäni veneeseen pitää suhtautua juuri niin kuin sinä suhtaudut. Ja jälleen sai ihastella aivan valtavan ihania kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, miten ihanasti sanottu Katinka! Kiitos!! :) Ja olipa hauska kuulla että teidänkin Sagalla on luonnetta =D

   Poista
 5. Ihana harrastus!
  Kyllä sitä esineissäkin on luonnetta ja niihin ihastuu, varsinkin kun teillä vene on niin iso osa elämää ja tuo tullessaan monenlaisia kokemuksia!
  Lisää mukavia veneilyjä ja venemuistoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti ihanasta kommentistasi! :) Veneily on meille todellakin rakas harrastus ja tärkeä henkireikä. Taloudellisesti meillä on kyllä tiukkaa jatkossakin, kun vuosien osa-aikatöiden ja työttömyyden jälkeen lähden ensi viikolla opiskelemaan itselleni uutta ammattia. Periksi ei silti anneta. Sinnitellään päivä kerrallaan ja nautitaan sitäkin enemmän jokaisesta ihanasta hetkestä vesillä :) Hullua, tiedetään, mutta eihän elämässä aina ole järkeä muutenkaan ;) Aurinkoista elokuuta sinulle!

   Poista
 6. Täällä mä surffailen taas Tuulessa ja Tyrskyissä...ihailen paitsi tekstien sulavuutta - näitä sun ottamia fotoja!
  Se on moro, Marianne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kauniista sanoistasi Marianne! Onpa ihana kuulla että viihdyt juttujeni ja kuvieni parissa :)

   Poista
 7. Loistavasti tiivistetty asia. Meilläkin on tosiaan samoja kokemuksia veneiden myyjistä, omistetaan ja unohdetaan. Ei tietenkään koske muita kuin pientä osaa meistä veneilijöitä. Itse venettä myydessäni ja muutenkin pidän veneemme puhtaana. Onneksi olette löytäneet itsellenne todella loistavan veneen. Tarinoineen kaikkineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Melko kokemattomina veneilijöinä meillä kävi ns. moukan tuuri =D Minun isäni puolestaan on todella kokenut kippari, joten hänen tietotaitoaan "käytimme hyväksi" ja hän lähtikin enemmän kuin mielellään mukaamme veneitä katsomaan :)
   Joillain on ilmeisesti varaa ostella uusia veneitä tuon tuosta ja unohtaa edelliset pihan perälle homehtumaan, noh, kuten totesitkin, tämä koskee vain pientä osaa meistä veneilijöistä ja hyvä niin.
   Pari kuukautta enää ja voidaan alkaa raottelemaan paattien pressuja ;)

   Poista